Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2007 14:49 - Бият фоторепортери. На протест!
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 25621 Коментари: 32 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Фоторепортери ще се съберат на мълчалив протест в сряда /23 май/ пред сградата на Министерството на вътрешните работи.   Протестът е по повод побоя над техния колега от вестник "Експрес" Емил Иванов, който вчера в опит да снима Младен Михалев - Маджо бе бит от полицаи.   В протестна декларация до президента, премиера, министрите на правосъдието и на вътрешните работи, фоторепортерите се обявяват в защита на своя бит колега.   В нея се казва, че "подобни действия представляват открита заплаха срещу представители на журналистическата професия, които изпълняват служебните си задължения в полза на обществото".   В документа се изразява и очакването за наказания, "за да не се нареждаме в списъка на държави от Третия свят, където журналистите са ограничавани в работата си".
Междувременно Емил Иванов каза, че е разговарял с министъра на вътрешните работи Румен Петков.   Той го е уверил, че ще направи разследване, и тримата, които са нанесли побоя на фотографа, ще бъдат уволнени.

Иванов отново разказа за случилото се: "Виждал съм много страшни неща, но такава агресия не съм виждал".

Фоторепортерът потвърди, че полицаите са започнали да го бият, защото ги е снимал.   Иванов бе категоричен, че никога досега във вестниците, служителите на реда не са показвани с лицата им и по подобен начин са предвиждани снимките и в този случай.   Други двама колеги на пострадалия фоторепортер са снимали побойниците и утре снимките им ще бъдат публикувани.   С един от полицаите Иванов се е срещнал при министъра тази сутрин, но е получил от него само думите: "Съжалявам".   След случилото се, докато е седял на тротоара до Съдебната палата, Емил Иванов е получил предложение от бившия вътрешен министър Емануил Йорданов за адвокатски услуги.


Тагове:   протест,


Гласувай:
0



1. kraisky - я малко бойкот!
17.05.2007 15:03
Колеги, оставете без внимание няколко пресконференции на министъра, забравете за седмица-две информациите подавани от пресцентъра на МВР и ще видите отношение!
цитирай
2. анонимен - ВЕДНАГА
17.05.2007 15:08
Ама веднага да ги уволнят тези полицаи! Без обяснение!
Какво става? Що за глупости са това-да бият журналисти за такова нещо?!!
цитирай
3. viovioi - Почакай 2.Тримата ще бъдат уволнени, добре
17.05.2007 15:15
но ако някой им е наредил, не точно да бият ами там формулирано на техен си език, нещо от сорта:"стриктна и целева охрана, сигурност на съдебната власт".И те кой знае как са го разкодирали?
цитирай
4. анонимен - значи има и един такъв много особен момент
17.05.2007 15:30
Те са ужасно нахални, работят за обществото добре, но навсякъде по света има резонни ограничения.Къде може да се снима, къде не.
цитирай
5. анонимен - ИДИОТИi
17.05.2007 15:31
Ей заради такива кретени излиза лошо име на всички полицай,а после се сърдят защо се разказват вицове за тъпи ченгрта
цитирай
6. анонимен - НЕ МОЖЕ!!!
17.05.2007 15:41
НЕ МОЖЕ да се снима на тези места!!! И толкоз!!! Който го хванат му трият снимките. И също така не може да се снимат лицата на служители на СОБТ, когато са без маски!!! Дали са го били е друг въпрос. Според мен лъже. Няма други свидетели на побоя освен репортерката от същия вестник! А вие какво очаквате - Мария да отрече ли???
цитирай
7. breathe - Недопустимо е да се проявява нео...
17.05.2007 15:43
Недопустимо е да се проявява необоснована агресия към журналистите и към когото и да било! Крайно съм възмутен, не разбирам какво ги е накарало тия полицаи да си мислят, че са над законите, над обществото и над демокрацията?
цитирай
8. анонимен - Случаят Емил Иванов
17.05.2007 16:16
Случаят с бития фоторепортер може да смути българската общественост с това, че силите на реда са се погрижили за живота и сигурността на важен свидетел по дело за сметка на здравето и достойнството на един човек, който изпълнява служебния си дълг. Извиненията не са достатъчни, защото обикновения човек в страната ни се чувства беззащитен и онеправдан когато стане жертва на агресия от страна на "спонтанно" реагиращи поличай. Да не говорим за честа на пагона.
цитирай
9. анонимен - Kolega..nqkoi kuki maj sa mnogo loshi mutri....
17.05.2007 16:34
Policaite sa vinovni, ne sa napravili razbora, kakto triabva. Ne moje da se ogranichava snimaneto....shtom choveka se e promuknal moje da snima. Otgovornost na policaite e da dejstvat prevantivno, choveka si tursi proluki za da si izkarva hliaba...shtom e snimal, tova oznachava proval za policiata. Taka G-da oficeri i serjanti ne se pie kafe i ne se govori sas svideteli..barem postarajte se da igraete na profesionalisti pone...ama poneje vsichko se znae, i go otnasia tozi, kojto e izvun sistemata nali...? Ama i jurnaliata ste edni puhliovci, mulchaliv proces....mishoci takiva....ako beshe niakude drugade pagonite im na tia momchenca shtiaha da burshat poda.....:-)))
цитирай
10. filip - :))
17.05.2007 16:49
Нека протестират!
То в България като тропнеш с крак, блокираш движението и улиците - и тогава стават нещата.
100 % демокрация - и за добрите, и за лошите.
цитирай
11. krasi7 - Тъй, тъй, тъй.
17.05.2007 17:20
Наистина има места, на които е забранено да се снима и да се вземат интервюта. Наистина свидетелите и подсъдимите могат да поискат да бъдат спрени снимки и присъствие на журналисти. Нещата са уредени със закони и други актове. НО! Има два смущаващи момента.
1. Това е втората ексцесия - и при първата, и сега в съда трябваше да бъде въведен виден български разбойник. И в двата случая журналистите бяха респектирани грубо, в името на спокойствието на въпросните разбойници..
2. Дори журналистите да са нарушили определени разпоредби и изисквания никой няма право да ги бие и да ги малтретира. Просто защото те не са заплаха и тяхното"оръжие" е камерата, или микрофона. А закона е ясен - ответната реакция при самозащита не може да надвишава тази на нападателя. Иначе казано - ако вържа на някого два шамара той може да ми върне със същото, не повече. Иначе той е подсъдим, независимо, че аз съм го нападнал.
В случая "оръжието", с което "са нападнати" полицаите е камера. Тъй като те не разполагат с такова е трябвало да намерят адекватната реакция - необходимите средства за респект, които обаче не са юмруци, или палки. Още повече, че закона е на тяхна страна.
Звучи малко хумористично, но пък е истина. :-))
цитирай
12. анонимен - Mishki
17.05.2007 17:47
Abe hora az li4no uwajawam wa6ata profesiq i towa koeto e stanalo e otwratitelno i pokazwa kolko e seriozno polojenieto w "milata" ni rodina, no kakwo mi naprawi wpe4etlenie citiram : "Други двама колеги на пострадалия фоторепортер са снимали побойниците и утре снимките им ще бъдат публикувани."

Abe hora wie kakto i wsi4ki w BG deistwate kato mishki. Za6to tezi sminki 6te gi publikuwate utre....ha
ami aide daite gi de.......kato stane ne6to drugo wednaga go izkarwate... :)
kakto i da e upurdite w taq durjawa sa bezbroini .... az nqmam dumi i sa4ustwam na 4oweka
цитирай
13. breathe - Питам се нещо, къде са ония мегад...
17.05.2007 18:12
Питам се нещо, къде са ония мегадемократи, които в началото на 90-те направиха т.нар. революция? Защо ги няма на площадите сега, точно след това събитие, да си защитят демокрацията и свободата?
цитирай
14. анонимен - Неспециалист, на ход ...
17.05.2007 18:36
ако журналистите са свободомислеща гилдия, като защита на демократичните ценности им препоръчвам веднъж да излязат вестниците без нито една снимка, пък тогава да ги видите политици и там министри ли, що ли, ще се притеснат истински, пък нека пак бият фоторепортерите.Някак си освен написаното е редно да ни видят и физиономиите, ако за миг човек помисли като министър или кмет не е важно написаното - хубаво е да те видят и зопомнят.Така че обмислете предложението ми.
цитирай
15. анонимен - Докато не се разтрелят ...
17.05.2007 19:58
Докато не се разтрелят на площада скапани комунисти като Румен Овчаров ,Станишев & България няма да се оправи НИКОГААААААААААААААААА
цитирай
16. анонимен - А бе мафията и плицията са едно, не го ли разбрахте
17.05.2007 20:29
Господа докато народа си лежи като овца всички ще патим- и журналисти и хората
Управлаващите ни чукат отзад и ние си мълчим.
цитирай
17. анонимен - jurnalistite sa kato ciganite
17.05.2007 21:17
Jurnalistite sa kato ciganite vinagi praviat ot mohata slon.Ako sa go blasnali toi veche reve che sa go prebili palen artist koito si pravi reklama na vestnika i tarsi senzacia.Ne zashtitavam policiata no gi znam jurnalistite za koito e nai vajen honorara i daje shte izedat hliaba na daden chovek za da si napraviat reportaja.Taka che ne im viarvaite mnogo vsichki znaem kak ni lajat v vesnicite
цитирай
18. анонимен - niama ogan bez dim
18.05.2007 00:27
Nemije samo edin chovek da e vinoven v daden skandal.I da e bil odaren reportera e predizvikal tezi deistvia ot policaite zashtoto znae che taka shte napravi senzacia i shte vzeme po goliam honorar,Vsichki gi znaem jurnalistite che sa dosta nahalni i bezkrupolni i shtom im se kaje ne znachi e ne vse pak i te sa bg. grajdani i zakonite vajat i za tiah.
цитирай
19. анонимен - Пишете на кирица бре
18.05.2007 02:38
Вие ли ще сте последното място, в бг електронното пространството което не иска да забрани писането на български с латинаца. Стегнете се бре.
цитирай
20. анонимен - Пишете на кирица бре
18.05.2007 02:38
Вие ли ще сте последното място, в бг електронното пространството което не иска да забрани писането на български с латиница. Стегнете се бре.
цитирай
21. анонимен - стига сте се крили за тая прословута ...
18.05.2007 17:18
стига сте се крили за тая прословута фраза "Сфобода на словото" - аман от Вашите номера. Като сте журналисти та за какво за господ ли се имате.
Като ви възникнат проблеми що търсите полицайте, а не се обадите на Маргините или на Маджо а?!?!?!
цитирай
22. svoboden - Журналисти драги
28.05.2007 16:12
Вие сте продажници! Досега трябваше да сте на палатков лагер пред МВР. Ма сте получавали туй онуй и нали сега не е удобно, колко искате за репортаж за корупцията в МВР? Или за неквалифицираните кадри? А може би за уползатворяването на средствата?
цитирай
23. svoboden - Яд ме е.
28.05.2007 16:15
За фоторепортера ме е яд за Емил Иванов, знам какво е да знаеш, че нямат право и при това да действат така. Не всички са платени журналисти, моля за извинение. Но имате фотоапарати имате възможност. Вижте какво правят ваши колеги по света.
цитирай
24. monarch - по полека .... анонимния
29.05.2007 18:30
Или не си чел редовно, или просто се заяждаш.
Виждал съм доста репортажи за корупция в полицията и за какви ли още не "Текущи безобразия" пак там. В различни издания. Познавам лично някой от авторите. Затова мога да те успокоя - авторите на тези текстове не са получили нищо повече от един гол хонорар от редакцията. И в то случаите когато редакцията плаща хонорари на собствените си репортери, а не само на т.нар. външни автори.
По тази причина напразно се хабиш да търсиш журналист на когото да платиш за подобен текст.
Проблемът е друг . Твърде рядко съм бил свидетел на реална промяна след подобен репортаж. Обикновената практика в такива случаи е следната :
1. Ако не те дадат по съд за клевета и обида на мига, поне за седмица всякакви ченгета те подлудяват с заплахи " по устав", от които на никого не можеш да се оплачеш.
2. Ако ти се размине съдебното преследване резултата е - "ден два аху-иху, после ... тихо"
Колкото до платени журналисти, каквито БЕЗСПОРНО у нас се намират, трябва да ги търсиш по други белези, а не по този инфантилен начин, да ме прощаваш.
цитирай
25. monarch - по полека .... анонимния
29.05.2007 18:33
Или не си чел редовно, или просто се заяждаш.
Виждал съм доста репортажи за корупция в полицията и за какви ли още не "Текущи безобразия" пак там. В различни издания. Познавам лично някой от авторите. Затова мога да те успокоя - авторите на тези текстове не са получили нищо повече от един гол хонорар от редакцията. И в то случаите когато редакцията плаща хонорари на собствените си репортери, а не само на т.нар. външни автори.
По тази причина напразно се хабиш да търсиш журналист на когото да платиш за подобен текст.
Проблемът е друг . Твърде рядко съм бил свидетел на реална промяна след подобен репортаж. Обикновената практика в такива случаи е следната :
1. Ако не те дадат по съд за клевета и обида на мига, поне за седмица всякакви ченгета те подлудяват с заплахи " по устав", от които на никого не можеш да се оплачеш.
2. Ако ти се размине съдебното преследване резултата е - "ден два аху-иху, после ... тихо"
Колкото до платени журналисти, каквито БЕЗСПОРНО у нас се намират, трябва да ги търсиш по други белези, а не по този инфантилен начин, да ме прощаваш.
цитирай
26. monarch - по полека .... анонимния
29.05.2007 18:34
Или не си чел редовно, или просто се заяждаш.
Виждал съм доста репортажи за корупция в полицията и за какви ли още не "Текущи безобразия" пак там. В различни издания. Познавам лично някой от авторите. Затова мога да те успокоя - авторите на тези текстове не са получили нищо повече от един гол хонорар от редакцията. И в то случаите когато редакцията плаща хонорари на собствените си репортери, а не само на т.нар. външни автори.
По тази причина напразно се хабиш да търсиш журналист на когото да платиш за подобен текст.
Проблемът е друг . Твърде рядко съм бил свидетел на реална промяна след подобен репортаж. Обикновената практика в такива случаи е следната :
1. Ако не те дадат по съд за клевета и обида на мига, поне за седмица всякакви ченгета те подлудяват с заплахи " по устав", от които на никого не можеш да се оплачеш.
2. Ако ти се размине съдебното преследване резултата е - "ден два аху-иху, после ... тихо"
Колкото до платени журналисти, каквито БЕЗСПОРНО у нас се намират, трябва да ги търсиш по други белези, а не по този инфантилен начин, да ме прощаваш.
цитирай
27. анонимен - За анонимния.....
30.05.2007 10:27
Име:Иван ИвановВъзраст:41Пол:не казвамГрад:не казвамICQ:не казвамПрофесия:новинарИнтереси:не казвам
Това ли ти е Гласността?
Не се заяждам, но АЗ НЕ ГЛЕДАМ НОВИНИ ОТ БЪЛГАРСКИ ТЕЛЕВИЗИИ. Виждам по света как реагират хората, КОЛЕГИТЕ, забравете завистта и си помагайте. ПРИЯТЕН ДЕН.
цитирай
28. анонимен - Ми аз за какво говоря?
30.05.2007 10:30
Променете нещо сега. Манифестирайте своята съпричастност, чрез недоволство, изразено във някаква форма. А и писах, че не всички са поръчкови журналисти. ВЕСЕЛ ден.
цитирай
29. анонимен - Само да си спомня..
30.05.2007 10:35
Другаря Сидеров, вас обиди, не мен, а какво последва? Вместо изолация, Вие му направихте ПР кампания. Въпроса е, че трябва да започнете да се държите като ПРОФЕСИОНАЛИСТИ. А не важното е на вуте да му е зле. НАПРАВЕТЕ ИЗОЛАЦИЯ на новини от политическия свят. Има толкова хубави неща. Що се занимавам. Лек Ден.
цитирай
30. kraisky - Подкрепям 29
30.05.2007 21:32
Да наистина журналистиката ни трябва да покаже твърда позиция по отношение нарушаването на конкретни нейни права. Просто оставете ги в определен момент и ще се случи това, което трябва.
цитирай
31. анонимен - Подкрепям 30 :-))) I'm not a number, I'm free man - Iron Maiden
02.06.2007 09:56
Мерси, Определения момент не е един, те са множество моменти. Дано, Дано, Дано - до всяко добро едно същество застане още едно. Ах дано, -песен на Т.Димитрова ли беше:-) Приятен ден .
цитирай
32. анонимен - ОпределенияТ, поправка.
02.06.2007 09:57
Редакция, моя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5431618
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031