Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.05.2007 14:08 - Страхът на мнозинството пази лозето на опозицията
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 6876 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 16.05.2007 17:59


„Управляващото мнозинство изживява своята криза в момента и с това отхвърляне на всички законопроекти на опозицията се опитва да покаже мускули“.
Така депутатът от ОДС Димитър Йорданов коментира пред Dnes.bg бламирането от страна на управляващата коалиция на всички предложения на опозицията, които трябваше да залегнат в дневния ред на парламента през тази седмица.
Сред отхвърлените искания на опозицията бяха тези за изслушване на премиера по скандала „Овчаров – Александров“, създаването на анкетна комисия за Държавен фонд „Земеделие“ и не на последно място - четирите законопроекта за промени в Закона за местните избори.
Йорданов определи днешния акт на мнозинството като опит за потулване на проблемите и скандалите в тройната коалиция:
„Те се опитват да покажат, че нямат вътрешни проблеми, което всички знаем, че не е така. Смятам, че специално отхвърлянето на законопроектите за местните избори е един акт на управляващото мнозинство, който цели да си дадат време, за да направят свой законопроект".   Димитър Йорданов, заедно с Надежда Михайлова и Ваньо Шарков, са съвносители на един от четирите законопроекта за изменения на Закона за местните избори.
По думите му, ако всеки народен представител от управляващото мнозинство си сложи ръката на сърцето, в парламента ще се формира мнозинство за въвеждането на уседналостта и за местния вот.   „В момента обаче между БСП и ДПС текат преговори във връзка със скандала в държавата и затова те няма да си позволят да допуснат в пленарната зала нашите законопроекти“, категоричен бе Йорданов.
Пред Dnes.bg депутатът от ОДС заяви още, че измененията, които са залегнали в техния проект, не са насочени „срещу“, а „за“ гражданите, които живеят в България и плащат данъците си у нас.
„Не са насочени срещу някого, а са насочени срещу безпринципното гласуване. Тоест, срещу възможността хора, които не живеят в населеното място, да решават съдбата на местните жители“, каза Димитър Йорданов.
По думите му уседналостта не се отнася за така наречените „български изселници“.
„Според мен доста българи работят в чужбина, доста млади хора не са в България и в този смисъл, точно по отношение на местните избори, е добре да се прецизират избирателните списъци, защото иначе се изкривява вотът и хората, които са тук, нямат правата да определят кой да им бъде кмет и кой - общински съветник“.
Димитър Йорданов уточни, че предложението им е за 6 месеца уседналост за активното избирателно право, и 12 месеца за пасивното избирателно право.
„Това означава, че тези, които ще избират, трябва да са живели през последните 6 месеца в населеното място, а тези, които ще избираме, трябва да са живели поне 12 месеца у нас“.   Накрая Димитър Йорданов заяви, че промените в изборните закони трябва да бъдат приети от Народното събрание най-късно в края на юли, преди лятната ваканция на депутатите.

От: Златко Желев z.zhelev@dnes.bg



Гласувай:
0



1. анонимен - koritarov
19.05.2007 01:41
Ивана ще гласува за Тошев - СДС!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5461755
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930