Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2007 12:51 - Немски вестник пише за страстите български около скандала "Батак"
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 3349 Коментари: 8 Гласове:
0



Скандалът около клането в Батак – „Възбудени страсти в България около колективната памет на нацията“ – под това заглавие вестник Нойес Дойчланд публикува гледната точка на публициста и преводач Томас Фрам, съобщи DW.

В статията си Фрам, който живее в България, се спира на някои пресилени реакции, които според него отговарят на клишето за Балканите – като извор на национален шовинизъм, расизъм и нетолерантност.

В действителност – отбелязва авторът по-нататък – повечето проблеми на Балканите са западен импорт, понякога от геостратегически или икономически интерес, а понякога и просто от наивност.

В заключение Томас Фрам отбелязва, че тъкмо България е заинтересована от това, като нова европейска държава да не бъде причислявана към фанатиците, а към онези сили в Европа, които споделят консенсуса около един основен либерален възглед.

Фрам оспорва като неподходящо и заглавието на германско-австрийския проект “Враждебният образ на исляма – история и настояще на антиислямските стереотипи в България”, отбелязвайки, че в България нито турците, нито ислямът са елемент от един враждебен образ.



Тагове:   батак,   вестник,   Около,   немски,


Гласувай:
0



1. анонимен - !!!???
09.05.2007 13:14
абе вие няма ли да спрете да пишете глупости? има голяма разлика между мохамеданство и ислям! фесовете ни командват и всеки го вижда,усеща и знае. защо не се посегне на техните национални герои и събития,а все за нас се говори? никой не се замисля,че един Кемал Ататюрк е бил нещо повече от предшественик на Хитлер. колко милиони е избил и до днес не се знае... и тази уж модерна и светска държава Турция,вместо да признае за кланетата,с което да се разграничи от тях и техните извършители в миналото,тръби,че такива не е имало и чрез подставени лица в западната преса сондира какви са настроенията у нас. няма значение кой какво казва - костите говорят сами!!! рано или късно всеки си получава заслуженото,колелото на историята се върти-утре силните ще са слаби и обратното...
цитирай
2. анонимен - ne na isliama
09.05.2007 13:39
te sa fanaticite.tova e gnusna i lagliva religia vsicko svarzano s isliama i pokvareno.ne sam za ataka za men siderov e edin neuravnovesen covek.no i ne moga da se primeria ce isliama se opitva da vlastva v bg.
цитирай
3. lonestar - абе тоя Фрам
09.05.2007 13:41
защо не ходи да си завре материала някъде?
цитирай
4. анонимен - Сидеров неуравновесен...
09.05.2007 14:02
Да ви кажа не съм сигурен дали е уравновесен или не,но само той говори за проблема с икономическото турско робство. Според другите политици такъв момент няма... И освен това той ни призовава да бъдем гражданско общество и сами да се борим за интересите си,а не да чакаме някой милионер в парламента да се сети за нас. А пък кой да се сети като те дори не ходят на работа... Ама си взимат парите! Ако някой от нас обикновените хора не ходи на работа,ще му плаща ли някой? Сидеров е идея,а не личност - уравновесена или не,пиеща хапчета ( както все се изказва един плешив чичко със съмнителна сексуална и народностна ориентация) или сироп за кашлица. По-важното е,че той не се страхува да влезе в директна конфронтация с мафиотите. Призовава всеки българин да се почувства и държи като такъв и да отстоява позицията и интересите си. Хората или не гласуват,или разпиляват гласовете си по различните партийки и фракцийки,а после се чудят защо се получава така... Някой ще ми каже ли дали има в момента гражданско общество в България? За Атака мнозинството черпи сведения само от поръчковата и турцизирана преса и телевизии. Къде разбра,че Сидеров е неуравновесен - от новините на турски език по Канал 1 ли?! Ами я се постави на негово място - ти спокоен ли ще си?... За тази работа и волски нерви са малко. Така че какъв е бил преди 15 години и колко е стабилен към момента за мен не е толкова важно. Ако бъде избран от нас и се провали,нали с това,на което ни учи,ние ще го свалим с камъни?! Няма незаменими хора-идеите са важни. За мен той е един достоен човек,най-достойния,който съм виждал да ми се покаже и говори за политика. Всички знаят,че политиката е мръсна работа,а все търсят някой непорочен. Ами такива хора няма! Сидеров е на бойно поле-политическо бунище и не очаквайте от него да излезе чист от тази борба. Нека споменем и магистрала Тракия - случайно ли се случи? Аз лично не съм чувал да има досега инцидент с коли на депутати и изведнъж се случва точно на него... Ами странна работа! Може да се говори не с часове,а с дни за Мухобойко Борисовци и другите милиардери,но има ли смисъл?... Аз като българин искам България да пребъде,а вие?
цитирай
5. анонимен - Мисля, че е време българските по...
09.05.2007 14:26
Мисля,че е време българските политици да се вземат в ръце и да започнат да защитават Историята ни от чуждите и българските псевдоисторици.ВСЕКИ поругал ИСТОРИЯТА НИ трябва да носи ОТГОВОРНОСТ за това!!!!!
цитирай
6. анонимен - Време ли е?...
09.05.2007 14:44
Време за какво? Вълкът да спре да яде агнета ли?... :))) Това с историята ни беше поредната гавра. Освен че ни управляват така,че чисто физически живеем зле,сега ни отнемат и последните духовни ценности... Сякаш е случайно! Един народ трябва да знае историята си - ако не си наясно от къде си тръгнал,как ще знаеш къде отиваш? С пълното си бездействие сегашните политици доказаха своята несъстоятелност. Трябват ни нови лица! А тук въобще не говорим за разбито реноме - тия нещастници никога не са имали име,не са били нещо повече от миши душички и слуги на чужди интереси. Отвсякъде ни убеждават колко малка държава сме,колко сме слаби и как трябва да слушаме "батковците"... България следвала споразуменията с ЕС,вървим напред,ние сме пълноправни съюзници с НАТО - докога ще им слушаме глупостите!?
цитирай
7. анонимен - Хайде де...
09.05.2007 17:06
Този господин Фрам не е ли разбрал нашата народопсихология след като живее в България?!Не знам да има друг народ,който да е толкова толерантен като българския?!
цитирай
8. анонимен - !
09.05.2007 22:35
Skoro gledah predavane na edn areporterka po kanal 1, koqto beshe v edno mohamedansko selo v BG i kydeto q narichaha gqurka ili ne6to podobno, a tozi, koito q nareche taka kaza, che ne iska da nosi gqursko ime, imaiki predvid goneniqta sprqmo tqh ot sistemata predi 89 god. Pri koqto suvsem normalno tq zapochna da go pita kak moje v sobstvenata i dyrjava da q naricha gqurka i tem podobni a toi nai- navyzmutimo kaza, che na nas bylgarite ne ni emqstoto tuk! Biva li takava svinshtina?!?!? Napravo se izlagat
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5454763
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930