Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2007 09:47 - Иде хаос и истерия! София остава без транспорт
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 8242 Коментари: 36 Гласове:
0



София остава без градски транспорт от 15 май. Безсрочна генерална стачка на шофьорите и ватманите в столицата заплашва да доведе до пълен хаос в най-големия град на страната.

По план стачката трябва да започне в 12 часа в полунощ на 15 май. В нея вероятно ще участват всички шофьори и ватмани на автобуси, тролеи и трамваи в столицата. В най-добрия случай от общо 1000 автобуса, тролея и трамвая, от този ден ще се движат едва 250. 

Протестът им е безсрочен - докато не бъдат удовлетворени исканията им, сред които е и това да се разреши въпросът с Наредбата за регулиране на работна заплата в дружествата с 50 и над 50% държавно или общинско участие.

Към момента заплатите в тези дружества подлежат на регулация от държавата или общините, а губещите такива възнагражденията на практика са замразени.



Тагове:   транспорт,   Остава,   хаос,


Гласувай:
0



1. анонимен - bravo
08.05.2007 10:21
bravo
цитирай
2. анонимен - Лудница
08.05.2007 10:41
Е че какво от това, метрото работи ;) така че който ползва друг транспорт да му мисли.
цитирай
3. анонимен - Чудо и приказ!
08.05.2007 10:43
Похвално е, че българските шофьори са толкова единни, но да беше само техния сектор в застой, добре щеше да е! При условие, че живеем в Абсурдистан, че има хора, които са се мъчили да се обучават 1000 години и живеят с мизерните 280 лв., в най-добрия случай...какво да се коментира повече...Ми да хукнем всички да стачкуваме, да замразим икономиката на страната и ще се "оправим"!
цитирай
4. анонимен - Ами ако става на въпрос то и летището ...
08.05.2007 10:44
Ами ако става на въпрос то и летището работи. Да кажем, метрото да я наквка голяма мрежа и да може да се обикаля цяла София с него, ами то какво нищо. Така, че метрото не е утеха.
цитирай
5. анонимен - СУПЕР!!!
08.05.2007 11:03
Крайно време е в тази държава ,народа да се вдигне!Не може нашите избранници в парламента,да правят каквото си искат и ние да приемаме всчките им абсурдни решения с мълчание и бездействие...Не може с всичко да се равняваме с Европа,само заплатите никой не се "сети" да ги приравни с Европейските!?
цитирай
6. анонимен - говеда
08.05.2007 11:18
говеда
цитирай
7. анонимен - Нека!!!
08.05.2007 11:18
Ако ме питате мен, целият народ трябва да стачкува ежедневно, винаги има за какво! В тая скапана държава всичко е уредено по кроманьолски!
цитирай
8. alex4o - ами да
08.05.2007 11:21
българският транспорт е най-малоумния - без никво разписание, без нищо, със стари шибани рейсове и изобщо пълна скръб. ама е така, като не се инвестира в него и хвър4ат шибаните маршрутки.
вместо да се направи 4ист подреден и редовен ан минутата транспорт, вместо претъпканите гадни маршрутки. Доколкото знам градския транспорт губи на месец 60 млн. лв. от маршрутките. а ако има редовен трабспорт всички ще стигане по -бързо отколкото с маршрутките и по удобно, а не да се блъскаме като сардели. тоест аз не се блъскам, щото ползвам метро, ама ина4е..
цитирай
9. viovioi - няма да имат силна синдикална защита и протеста им ще бъде безсмлислен
08.05.2007 11:25
Но нека потърсят правата си, все пак са с някакви мизерни заплати, а работят и по празници и нощем, отговорност носят за човешки живот. Спокойно няма да настане хаос, ще се намерят стачкоизменници, които ще подкарат возилата.
цитирай
10. анонимен - Нека да има,
08.05.2007 11:38
Аз съм дете на такъв ватман който знае какви пари взема родителя ми повярвайте ми аз вземам повече от нея и това е обидно за сметка а напрежението по цял ден и нош. Ние, който сме с градския да е молиме да протестират тихо за да се озиме, а Вие с колите знам за вас в този момент ви е все едно "Какво ви засяга". Благодаря аз оставам анонимна. :)
цитирай
11. анонимен - Поредната тъпотия
08.05.2007 12:11
Не мога да разбера защо всички казват 'браво', или повечето от вас. Един човек в друг форум се намери да каже: "Е, какво искате от неквалифициран труд?" Вярно е, че работното време хич не е приятно и т.н., но винаги е имало и ще има разделение между квалифициран и неквалифициран труд. Не може хора с висше образование, специалисти в областта си да биват изравнявани с такива, които не са. Идеята е: може ли почти всеки да бъде шофьор? Да. А може ли почти всеки да бъде лекар, адвокат, програмист, инженер ... НЕ. Е точноо за това едните вземат повече, а другите по-малко. Това е. Не може да се изнудва държавата и гражданите по този начин. Това че от работата на шофьор в ГТ зависи обществото, не значи, че то трябва да бъде изнудвано!!! То, ако всички такива професии действат по този начин какво ще стане - в един момент няма да има квалифицирани кадри, защото никой няма да вижда смисъл от това и накъде ще я подкара държавата? Ами на никъде!
цитирай
12. анонимен - peshehodec
08.05.2007 12:26
А возещите се в т.нар. градски транспорт кога ще стачкуват? Това не е градски транспорт, а сборище от изхвърлени от употреба автобуси, без никакво разписание. Ние и без стачка си ходим пеша.
цитирай
13. анонимен - .
08.05.2007 12:27
1991г,ходих пеша от центъра до кв.Х.Ботев/беше доста снеговита зима/поради стачката на автобусните шофьори,за да изпълня своят професионален дълг към моите пациенти,защото съм лекар и имам своите морални отговорности,за разлика от тъпите провинциалисти -шофьори в гр.превоз
цитирай
14. анонимен - прости хора
08.05.2007 12:29
Тази измет каруцарите не бива да бъдат подкрепяни от никого. Те са опасни за всяка власт в страната. Неграмотни, алчни и прости те не са лицето на България. Срам за тези, които ги подкрепят. Като им е толкова трудно защо не станат учители по английски или математика.Или дса пеят в Операта, например? Това са белите цигани.
цитирай
15. анонимен - Браво
08.05.2007 12:39
Всяка професия е ощетена, но шофьорите можеби повече.Не мога да си представя да стана в 2ч през ноща и да отида на работа.А да возиш хора в това задръстване.Ужас.
цитирай
16. анонимен - правилно
08.05.2007 12:43
Ето защо в България нищо не се случва и правителствата си правят каквото искат. Нямаме гражданско общество и няма да имаме, докато има хора с такива крайно отрицателни мнения. Какво толкова ви подразни? Хора от един определен бранш ще стачкуват. Те имат своите искания. Какво означава това - прости били, необразовани били, неуки били, много са им парите спрямо вашите. Е и как ще я караме? Някой започва протест - 100 го охулват. Стачки се правят в цял свят и не само с икономически искания. Останалите ги подкрепят, а тук какво се получава? Ето затова за нас казват, че не сме народ, а мърша. Престанете да гледате в паницата на другите. Аз лично ще ги подкрепя и дано не съм сам, защото трябва да се почне от някъде. Дано датата на това начало е 15. 05. 2007 г. Браво работещи в Столичен градски транспорт, действайте и дано успеете!
цитирай
17. анонимен - прост и неук
08.05.2007 12:51
и какво като някои от вас са учени, бакалаври, магистри? като толкова много сте учили, ха направете нещо. само знаете да хленчите. пишете си по блоговете е и каво? хайде излезте на улиците. нале сте недоволни? направете нещо, променете този ужас, в който живеем, нали сте учили, много при това. покажете на простите и неуките как се правят нещата. усещате ли колко сте жалки. учили били, нищожества, а на стачкуващите желая успех, ще ги подкрепя
цитирай
18. анонимен - неук и прост
08.05.2007 13:05
Слава богу, държавата дава шанс на всички да се образоват. Няма извинение за никого, че не може да избере по-доходна професия, понеже не е кфалифициран. Много хора с по две и поо три дипломи получават същите "каруцарски" пари. Освен това, нали същите тия искаха голямата промяна и пазарно стопанство. Да се приспособяват тогава ! Парите им,съотнесени с учителските,например са незаслужено високи.
Стига с този просташки вопъл.
цитирай
19. анонимен - притеснена и възмутена/а не съм виновна/
08.05.2007 13:10
Преди две седмици съм дала 110/сто и десет /лв за да си купя карта за 3/три/месеца за да пътувам спокойно. Защо да съм потърпевша от този абсурд. Няма ли по-цивилизован начин за уреждане на тези въпроси! Г А Б И
цитирай
20. анонимен - БРАВО. ДАНО ИМА ПОСЛЕДОВАТЕЛИ.
08.05.2007 14:16
На тези хора само безсънието не може да им се заплати. Да не говорим за задръстванията от коли, в които се возят по един човек "навярно вишисти-лекари, инженери, адвокати".Който много им завжда за възнагражденията лесно може да се преквалифицира. Нали беше казано, че шофьор може всеки да стане, а лекар не.Все пак във всяка професия водещото е заплащането. Аз също съм с висше образование, но напълно ги подкрепям. Разбирате ли хора-ако няма протест няма кой да ги чуе, а от техния протест ще разберем всички, защото без тях не можем. И не само шофьори трябва да стачкуват,трябва да стачкува "цялата държава",защото червената вихрушка освен че излъга съвсем ни смаза.
цитирай
21. анонимен - Разбирам тревогите им, но защо т...
08.05.2007 14:21
Разбирам тревогите им, но защо трябва ние да страдаме за това? Онези, от които зависят нещата имат собствени автомобили и не ги е грижа, че градския транспорт ще е ограничен. Какво да кажем ние, които ще закъсняваме за работа за мижавата си заплата от 350 лева, но няма как да стачкуваме. И на всичкото отгоре ще ни глобяват за закъснението. Това е чист егоизъм.
цитирай
22. анонимен - На "неукия и прост" к...
08.05.2007 14:32
На "неукия и прост" комунист искам да му напомня, че една държава няма нужда само от образовани и квалифицирани хора. На нея и трябва и хора работници, които в никакъв случай не са по- глупави и по-тъпи от висшистите. Те просто по един или друг повод не са учили.А към пазарното стопанство, както казвате, един шофьор не може да се приспособи, един учител обаче - да.
цитирай
23. анонимен - Само глупости
08.05.2007 14:43
Какви глупости пишете бе хора нискоквалифициран им бил трудът нямали висше образование и следователно трябва да получават ниски заплати направо сте жалки трудът се дели на категории според това колко е тежъка техният труд е тежък. На хората които се оплакват че те не са виновни за това и защо трябва да страдат искам да кажа че ако никой не страда от нечии протести те биха били пренебрегнати с лека ръка от управляващите и т.н и следователно не би имало никакъв ефект.Не може да се разсъждава "Мен какво ме засяга че аз да страдам" неприятно е но трябва да се отнасяме с разбиране към такива проблеми
цитирай
24. анонимен - Дано протестите на шофьорите са ...
08.05.2007 15:43
Дано протестите на шофьорите са начало на масови протести в държавата. Не се издържа вече в България, защото проблемите не са само на шофьорите, те са всенародни.
цитирай
25. анонимен - Аз съм напълно ЗА
08.05.2007 15:45
Какво от това, че ще трябва да си търся друг начин да стигам до работа? Просто погледнете какво става: Билетите от 40ст. станаха 70ст. Дори 80ст. (ако ги вземеш от шофьора). Но нима са увеличили заплатите на шофьорите или пък качеството на градския транспорт? Къде отиват тези пари? Те с право протестират и аз мисля, че ние също трябва да се присъединим!
цитирай
26. анонимен - Против
08.05.2007 16:58
Браво, двойно да се увеличат заплатите им даже, браво, само малко по-бавно да карат, да не слушат чалга толкова много, да не викат на пътниците и да знаят, че превозват хора!!!
цитирай
27. анонимен - porednata prostotia v bulgaria
08.05.2007 19:11
mi taka kat gledam otanahme bez barza pomo6t,bez tok sa i bez transport!!!jalka kartinka!mi da vzemem da se vdignem vsi4ki na protest 6ot i na nas ni pisna ot i nekadarnici det se pi6at politici!!!!smeem se nie na albanci i dr takiva ma mai nie sme za po golqm rezil!
цитирай
28. анонимен - abe tova lumpi s metroto mnoo qko se ...
08.05.2007 19:22
abe tova lumpi s metroto mnoo qko se izkaza!abe pi4 hubavo 6e stigna do serdika ma polse na raka li da go kopam tva tvoito metro za da stigna do studentski grad!ili moje bi 6e doided da me ponosi6 dotam!=/misli malko predi da pi6e6 ne6to!!!
цитирай
29. dinka - Трябва!
08.05.2007 20:03
Трябва да има стачки!
Определено ще стане лудница в София и само от държавата зависи КОЛКО ВРЕМЕ ЩЕ ТРАЕ ТАЗИ ЛУДНИЦА!
На тези с дипломите искам да кажа, че докато вие се опитвате да проумеете какво е на теория - някои го изпитват на практика. А разликата е огромна.
Също така, за шофьорите в градския транспорт искам да кажа, че са много по-отговорни от един лекар с 5 дипломи, който поставя грешна диагноза и убива човек. Защото на шофьора в автобуса му има 200 души и той ги вози ЖИВИ до работното им място. ВСЕКИ ДЕН!
Знаете ли какво е "жив товар"?
Моля господата с дипломите да се поинтересуват малко и след това да казват кой е необразован и кой не е.
Подкрепям напълно стачките.
Правят се по цял свят!
Въпрос на време е и ние да се научим да ги правим по правилата. Определено шофьорите в транспорта - знаят какви са правилата! Пожелавам им успех!
цитирай
30. rationalnumber - Пазарно стопанство
09.05.2007 01:21
Към колегите, които недоволстват от създалата се ситуация и обвиняват за нея шофьорите от градския транспорт...По повод цитираното от Вас "пазарно стопанство"...Когато заплатата Ви не ви удовлетворява, към кого се обръщате? Вероятно към шефа си... Шеф на хората, които ще стачкуват след седмица е общината. Тя е един изключително тромав шеф и има нужда от комуникация по метода K.I.T.A. (kick in the ass)... В този смисъл, начинът, който те са избрали за общуване със своя шеф е напълно удачен. Няма особено голям смисъл да се навираш с 20-тона скрап на колела пълен с десет тона живо (повтарям - живо) тегло из дупките на София за 300 лв., като можеш за четири пъти повече да си джиткаш с ТИР по европата.
Но те го правеха (досега), за което малко или много следва да сте благодарни.
Мен не ме е*е щото си имам кола и колело и си ги менкам, когато ми е кеф. Така че, господа и дами висшисти, с високите заплати - купете си коли, колела, мотори, рикши, тротинетки и си свиркайте... Или се блъскайте в маршрутките, дето карат с 200 км/ч по Цариградско и се молете за живота си.
Peace on you...
цитирай
31. анонимен - При всички положения управниците си го "изпросиха"
09.05.2007 08:26
Нагушиха се на чужд гръб,после ще продължът и така до безкрай.Кога-ще се промени нещо ли!?
"Когато направим на тапетно лепило всички управници в парламента"
Българина да спре да гледа порно и да обърне малко внимание на реалния живот...
цитирай
32. анонимен - малко е...
09.05.2007 15:35
Баща ми работи в Градския транспорт на София вече повече от 20 години... Живеем в общежитие Уж специално за работещите в Градския транспорт, но повече от 65% от живущите в блока не работят в тази сфера.... самият блок, в който живеем с майка ми, баща ми и сестра ми е на път да се срути.. всяка зима има недостиг на топла вода, парното се спира и се пуска когато управниците решат, да не говорим че откакто сме се нанесли тук няма асансиор.. това може да се преживее, но относно заплатите на автобусните шофьори нямам какво да кажа... те са мизерни само наемът на общежитието е половината заплата на баща ми и като добавим водата и тока оставаме на заплатата на майка ми... а какво ще ядем като добавим и парното през зимата, което на месец излиза повече от 100 лева?! според мен е малко увеличението на заплатите със 250 лева... аз лично сум много песимистично настроен към идеята, че служителите на Градски транспорт ще си получат парите. А всички виждаме каква паника настава само при мисълта, че София остава без Градски транспорт... за половин час с градски танспорт може да се стигне от Люлин до Центъра, а ако няма градски транспорт?? помня че Имаше време когато билетчетата бяха по 30 стотинки, а сега са по скъпи от хляба... ако се кача за 1 спирка трябва ли да дам 70 стотинки?!?!?! Че на мен ще ми дойде по изгодно да си хвана такси! и още веднъж искам да го кажа... увеличението на заплатие с 250 лв е минималното, което може да се направи за служителите на Градски транспорт...
Благодаря Ви за оказаното внимание
цитирай
33. nio - От къде ще се вземат парите?
10.05.2007 02:10
Толкова много коментари,а не видях най-важното.
От къде ще се вземат парите,като и сега градския транспорт е на дотации.
Държавата нищо не "дава",тя ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ.
Взима от едните и дава на другите.

Та може да се вземат от пенсиите,образованието или още по-добре от здравеопазването.Може и билетчето да стане 2 лева,защото чрез дотациите,тези които не ползват градски транспорт,финансират билетчетата на другите.

И още нещо.
Едно такова блокиране на транспорта,нанася финансови вреди на фирмите.Тези загуби ще се покрият ли от профсъюзите?

Има и още един начин.Транспорта се приватизира и стачките приключват.Недоволните,както писа един по-горе,да вървят да пеят в операта:-)
цитирай
34. анонимен - браво
11.05.2007 12:50
браво на хората само така в тая загубена държава всеки само псува а не прави нищо трябва да се започне отнякъде.вдигнете си главите хора!!!!!!!!!
цитирай
35. анонимен - Учителят по БЕЛ казва:
13.05.2007 22:22
НЕ ПРИЕМАМ разликите в заплащането ми с шофьорите!!!Не АНОНИМНИТЕ,а моите ученици ,чакам да ме ЗАПЛЮЯТ В ЛИЦЕТО!ЛОШО СЪМ ГИ УЧИЛ!!!Честито на печелившите!
цитирай
36. анонимен - samo taka
13.05.2007 22:59
pravi sa chofiorite ne e redno da kradat nafta za da se izdarjat zashto gi pravqt na tapi i nas ni pravqt na takiva lekarite vzimat rushveti uchitelite sashto zashto ot niski zaplati za da otzelqvat na prestapnitzi ni pravqt za da otzelqvame s vas sme trqbva da ima stachka i 200 lv sa malko
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5432108
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031