Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2007 17:13 - Упражнението с досиетата
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 2602 Коментари: 3 Гласове:
0



„Целият Закон за досиетата и разсекретяването им е упражнение, което няма да доведе до нищо сериозно“.
 
Така в интервю за Dnes.bg политологът Антоний Гълъбов коментира обявяването на 6-мата кандидати за евродепутати с картонче в бившата Държавна сигурност.
 
„Първите реакции на БСП и липсата на реакция от ДПС по отношение на техните кандидати за евродепутати, които са сътрудничали на ДС, показаха, че този Закон е абсолютно маркировъчен, абсолютно фалшив, и че всъщност не отразява желанието на тези политически партии да бъде постигната промяна“, каза Гълъбов.
 
Според него новоизбраната Комисия по досиетата няма да се справи със задачата си да разсекрети архивите на Държавна сигурност.
 
Две са причините за това - пропорционалният принцип на представителство на политическите партии в комисията и липсата на административен капацитет и достатъчно добре подготвени кадри, които да се справят със задачата.
 
Антоний Гълъбов заяви, че въпреки големия брой унищожени досиета, съществуват варианти за възстановяването им. На много места в архивите имало податки за наличието на архивни единици за сътрудниците на ДС, каза той.
 
„Аз съм убеден, че един сериозен, професонален анализ на архива на ДС, може да реконструира унищожените документи“, допълни политологът.
 
Притеснителното според него идва от отказа на Националната служба за сигурност да даде архивите си на Комисията по досиетата.
 
„Това е единственият архив, в който досега никой не е имал шанс за достъп“, каза Гълъбов.
 
Според него през всичките години на прехода в обществото ни битува мнението, че виновни за липсата на промяна у нас са „структурите на ДС, които продължават да управляват“.
 
„Със сигурност това ще бъде една от темите на кампанията за евроизборите, най-малкото защото очаквам, че десните политически сили и онези от тях, които многократно са декларирали антикомунистическия си характер, няма да позволят темата за досиетата да потъне отново“, каза Антони Тодоров.
 
Интересното по думите му ще дойде от реакциите на електоратите на БСП и ДПС за наличието на сътрудници на ДС в евролистите им.
 
„По отношение на БСП знаем, че твърдите й избиратели не се интересуват от това нещо, защото за тях това са герои. Това за тях са хора, които са работили за България, а не са били сътрудници на ДС. Големият проблем за левицата ще дойде с привличането на млади избиратели, защото продължавам да смятам, че младите хора се интересуват от това кой е доносничил за техните родители“, каза още той.
 
„Аз искам да разбера и колко от българските турци ще продължат да гласуват за ДПС, след като г-н Лютфи е получавал своите възнаграждения от ДС до 91-ва година“, допълни Гълъбов.
 
Според него политиците трябва да бъдат упреквани заради липсата на лустрационни мерки в Закона за досиетата.
 
Това по думите на Гълъбов щяло да позволи, при откриването на данни за сътрудничество с ДС, кандидат за евродепутат с картонче от ДС автоматично да бъде изключван от листите, а не решението за отвод да бъде взимано от партиите или коалициите. 

От: Златко Желев z.zhelev@dnes.bg



Гласувай:
0



1. анонимен - Тези ....
26.04.2007 19:25
тези са многозле !! Мислят само за себе си а не за народа! Пална простотия...
цитирай
2. анонимен - Едва ли БСП и ДПС искат "да бъде ...
26.04.2007 21:12
Едва ли БСП и ДПС искат "да бъде постигната промяна"...
цитирай
3. анонимен - Всичко в Интернет
27.04.2007 19:06
Цялата информация трябва да излезе в Интернет - това е начина да си дойде всико на място. Познайте коя партия ще говори пак за запазване на държавна тайна...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5431880
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031