Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2007 10:28 - Ще се приюти ли властта в женска гръд?
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 2238 Коментари: 2 Гласове:
0



”Франция е твърде благородно кралство, за да бъде управлявано от жена. На герба й не стои хурка”. Това се провиква през далечната 1316 г. Гоше дьо Шатийон, френски конетабъл, или командващият на войската - един от най-важните хора във властта в средновековна Франция. 

Причината? Препотвърждаването на Салическия закон, според който жените във Франция са лишени да наследяват короната – тоест да управляват.

Поводът? Да може крал Филип V да вземе трона и да отстрани от властта племенницата си, Жана Наварска, дъщеря на Луи X, върху която е тегнело и съмнението, че е незаконно родена.

Малко сложно, но този полически акт е един от най-важните в историята на Франция. Защото премахва жените от управлението и защото предизвиква 100-годишната война с Англия.

Салическият закон е създаден през 510 г. от първия християнски крал на франките – Хлодвиг. Идеята му е, че жени не могат да наследяват каквото и да е имущество от баща си – всичко отива за синовете.

Дълго след Хлодвиг, който е от първата френска владетелска династия , тази на Меровингите, това феодално схващане не се променя.

Така е и по времето на следващата династия – тази на Каролингите – чийто най-прочут владетел – Карл Велики (обявен за френски император през 800 г.) се счита за баща на френската държава.

Едва по време на следващата династия – тази на Капетите (започнала с царуването на Хуго Капет през 987 г.), истинските родоначалници на френските крале, нещата се променят.

Жени започват да управляват графства, херцогства или по-малки благороднически имения – т.е. имат правото да ги наследяват, естествено - ако няма друг мъжки наследник по права линия.

Например, ако синовете на графа са мъртви и нямат потомство, то наследството отива при дъщерята му, а не при брат му, или братовчед му, както Салическият закон би отредил, ако починалият имаше жив брат или братовчед.

Никой обаче не е и мислил за наследяването на короната от жена. Най-вече по една проста причина. От началото на Капетите през 987 г. до 1316 г. нито един френски крал не е оставял престола без мъжки наследник.

Това от своя страна е вкоренило схващането, че жената не е годна да управлява кралство, че Бог определя само мъже да командват френската държава.

Това е и основната причина остарелият Салически закон да бъде изваден от прахта и сложен в действие през 1316 г. Филип V става крал, племенницата му е отстранена от престола.

Официално вече само мъже могат да сядат на трона. Когато този крал (който междувременно е един от най-кадърните управници във френската история) умира през 1322 г. едва на 29 години, той не оставя мъжки наследници.

Наследява го брат му Шарл IV. И той не оставя принцове. Има сестра обаче. Тази сестра, на име Изабел,  е омъжена за френския крал Едуард II. Има и син – Едуард III, вече провъзгласен за английски крал.

Стига се до искането Едуард да стане френски монарх. Изглежда абсурдно, но логично. Защо пък сестрата да не предава кралска кръв, нима френските крале  не се раждат от жени, казват английските благородници в династическия спор.

Филип IV Хубави (това е кралят, унищожил Ордена на тамплиерите и направил фатална датата петък 13-ти) има 4 деца - трима сина, които последователно стават крале на Франция – Луи X, Филип V и Шарл IV. Има и дъщеря Изабел, както бе споменато по-горе, омъжена за англисйкия крал.

Правата на Изабел и нейния син обаче са низвергнати. Френски крал става нейния и на братята й братовчед – Филил. Филип VI е пръв от династията Валоа.

След известно време малдият Едуард III обаче не си оставя колата в калта и обявявя война на Франция. Накичва се с титлата крал на Франция и Англия. Тази двойственост продължава 100 години и разкъсва кралство Франция от войни и икономически проблеми.

Всъщност и династията Валоа завършва пътя си с трима братя - Франсоа II, Шарл IX и Анри III. И започва нова династия – тази на Бурбоните с Анри IV, пак заради липсата на пряк мъжки наследник.

И нито една жена кралица. Англия има свои кралици. Елизабет управлява от 1558 до 1603 г. Виктория – поема короната от  1837-1901 г.

Дори Русия има императрици – Екатерина I, царувала кратко, от 1725 -1727, Елисвета I от 1741—1762 г. и най-прочутата – Екатерина Велика – 1762 до 1796 г.

Във Франция обаче идеята за женска власт, дори и в съвременното общество, граничи с абсурд. Жените винаги са в сянка. Сякаш този Салически закон продължава да действа и върху съвременната политика.

Франция не е имала запомнящи се жени-политици на ключови постове. Не е имала своя Маргарет Тачър, Ангела Меркел, Мадлин Олбрайт , Кондолийза Райс.

Сега обаче си има кандидат-президент жена. Сеголен Роял е първата жена-кандидат президент и има доста добри шансове да успее на балотажа на 6-ти май. А това означава власт, тъй като Франция е президентска република.

И макар че Сеголен е обявявана за “некомпетентна”, то пък нейният опонент Никола Саркози е определян за прекалено авторитарен.

Факт е, че и двамата са надежда за Франция за съживяването на икономиката, която изпадна в летаргия по време на управлението на досегашния президент Жак Ширак.

Дали Франция – родината на съвременната европейска демокрация, ще намери сили да смени девиза Свобода, равенство, братство  на Свобода, равенство, сестринство ще стане ясно на 6-ти май.




Гласувай:
0



1. estrella - Интересни
26.04.2007 14:55
неща за френската история научих. Ако и в СУ ги преподаваха така ясно или поне една схемичка да имаше, щеше да е чудесно.
Предпочитам жена - президент. Като че ли се отнасят по-грижовно към подопечните си.
цитирай
2. анонимен - 6ebe6ki instinkti
21.05.2007 16:49
diskriminiraneto na jenite v 4ove6kata istoria,ne e ne6to novo.upravlyava razbira se po silnoto jivotno,koeto ne se skapi da se samokomplimentira,i a idi mu kaji 4e sme ravnostoini.vijdame dokade dovedoha sveta.tarpenieto GOSPODNO e veliko,no ne bezkraino.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5431947
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031