Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2007 13:28 - Наградите на БГ Радио - тъжни и златни
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 5576 Коментари: 18 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Казват, че човек е много по-щастлив в детството, отколкото когато е възрастен. Честно казано, след вчерашната вечер сериозно се замислих за това – дали с времето печеленето на награда в България не става малко досадно и смотано събитие.

Никой вече не плаче, всички са безкрайно отечени и лицемерни, никакви вълнения тип “Оскар” няма.

Помня записите и концертите на първите награди за българска музика след 90-та година.

Тогава все още някои хора се заблуждаваха, че има смисъл да се прави музика в България.

Тогава имаше идеи в българския поп, макар и копи-пейстнати от запад.

Тогава дори ъндърграундът имаше смисъл, защото имаше нещо, което да е на големите сцени.

Тогава всички бяха ентусиазирани аматьори, които преливат от щастие, когато вземат награда за рок/алтернативен албум, въпреки че свирят електро.

Тогава беше друго.

Сега положението е повече от трагично. Българска музика почти не се прави. За нея няма пари. Има купища ужасно добри музиканти, композитори, текстописци, режисьори на клипове и изпълнители и всички те имат невероятната и странно ентусиазирана подкрепа на аудиторията.

Но продуцентите и мениджърите ги няма. И всичко яко се прецака.

В България почти няма качествено поп-явление от Руши, Мария и Каризма насам. Те съответно правят някакви неща, но твърде неубедително. И така стигаме до награждаване на нещо, което липсва.

Не ме разбирайте погрешно – аз обожавам българската музика и си купувам дискове. Всяка седмица ходя поне веднъж да слушам български музиканти по клубовете и много от тях са ми приятели. Че българският поп е жалко подобие на това, което може да бъде, обаче обаче е факт и нищо не може да го промени.

Вчера на наградите този факт висеше във въздуха толкова убедително, че ме побиха тръпки.

В абсолютно всяка категория бяха номинирани точно 6 песни. 6 песни и 6 изпълнители – само толкова има и само толкова стават за номинация и публична консумация.

Отгоре на всичко жалкото беше, че някои от категориите номинираха изпълнители, които тази година с нищо не са се отчели пред публиката – поради липса на бройки, за да се запълнят номинациите.

Това е ужасно, но какво да се прави – на никой не му се дават пари за музика очевидно. А тя безплатно не се прави.

Колкото до наградените, те са:

Най-добър БГ албум – "Еклисиаст"
Най-добър БГ дует – Каризма
Най-добра БГ песен с “Не сега”
Най-добър БГ текст - “Най-щастливият човек”
БГ изпълнител - Графа
БГ композитор – Графа
БГ изпълнителка - Мария Илиева.
Най-добър видеоклип - "C’est la vie" на Светла Иванова, реж. Васил Стефанов
Най-добра БГ група - Gravity Co.
БГ вдъхновител - Орлин Горанов

За мен те са логични на фона на бедните номинации. Бих оспорила само наградата за клип, защото този на “Не сега” е личният ми фаворит и мисля, че Стоян Радев в него надмина себе си. Но както и да е...

Хубавото е, че наградите на БГ Радио поне все още ги има, на фона на зачезващите една след друга традиционни церемонии (преди няколко години бяха над 5...).

Защото ако не съществуваше БГ Радио, сигурно българската музика щяха да бъдат 5-6 човека и море от руси коси с големи цици.

Колкото до самата церемония, тя запази няколко традиции – кои положителни, кои отрицателни, но все пак – традиции.

За пореден път се убедихме, че всички изпълнители могат да пеят на плейбек – без значение дали си добър или супер зле – отваряш си устата и се клатиш.

Така и не разбрах защо след като бяха наели два тона техника от международната компания XL Vide, организаторите ги домързя да вложат малко повече старание и да пуснат на живо микрофоните вместо за пореден път да гледаме бутафория.

Явно страхът от това на живо по телевизията да лъсне липсата на умения на много от изпълнителите да правят две неща едновременно – да пеят и да правят шоу – е била главната причина да се откажат от тази идея и да подскачат весело насам-натам, докато залата гърми от това, което вчера са свършили в студиото...

За пореден път се порадвахме на новите песни на цял куп изпълнители – Дони и Нети, Васил Найденов, Белослава, Миро от Каризма, ТЕ и Камелия Тодорова, и Графа и Д2. Чухме и приятния ремикс на "C’est la vie" на Светла Иванова, както и новия прочит на БГ класиката на БТР. Gravity Co също се отчетоха с едно старо парче.

Големият гвоздей беше Лили Иванова с няколко песни от новия си албум. Накрая всички изпълниха “най-великата българска песен на всички времена”, според класация на радиото - “Моя страна, моя България” на Емил Димитров, стиснаха си ръцете и си заминаха – кой със статуетка, кой с усмивка.

Мислех да пропусна споменаването на воденето на Руши и Део, но както е тръгнало, и те ще са в тази статия. Въпреки че и двамата имат суперяко чувство за хумор, вчера не ми бяха много смешни. Върхът бяха плоските шеги с фъфленето на Ирина Флорин, както и с неадекватното крещене с измислен английски акцент на Петя Буюклиева. Някак ми се стори неоправдано и глупаво, макар добре изиграно. Но както и да е...

В крайна сметка обаче наградите на БГ Радио все пак са положително явление. С добре измислен декор, с прекрасната идея за популяризиране и поръсване със златен прашец на българската музика и с поне малко от еуфорията, която българските музиканти заслужават за това, че са се противопоставили на поп-фолка и правят нещо различно.

На себе си пожелавам догодина да се вълнувам с цялото си сърце кой ще вземе статуетка и да се сбия със сестра ми както преди години, когато аз виках за Остава, а тя за някой друг- вече не помня. Слушайте българска музика!



Тагове:   наградите,


Гласувай:
0



1. анонимен - БЕЗ КОМЕНТАР !!!! ДЕЛЕНИЕТО НА ...
26.03.2007 13:37
БЕЗ КОМЕНТАР !!!!
ДЕЛЕНИЕТО НА МУЗИКАТА В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ОТРАЗЯВА ДОБРЕ !
цитирай
2. анонимен - За Присмехулниците и "Врачките"
26.03.2007 13:59
http://www.dnes.bg/article.php?id=34265 така се започна

а днес с по-горното се завършва...

Какво да кажем? - някой (неуточнено зад груповото От: Екип на Dnes.bg ) се присмя после се оказа че е поизбързал (да не ползвам едно по-цветущо определение)
цитирай
3. анонимен - и
26.03.2007 14:04
какво общо имат двата материала? Едното си беше изцепка на Новинар, сто дена преди наградите. Другото - материал за самите награди. Какъв точно е проблемът :)
цитирай
4. dinka - до анонимен No. 2
26.03.2007 14:18
Явно и на теб часовника ти не е сверен.
Наградите бяха вчера вечерта, а маетериала на Новинар наистина беше пуснат доста преди самата церемония. Няма как да напишеш материал за нещо, че се е случило, без то в действителност да се е случило!
Това си е за присмех, че и за повече, ама карай!
Очевидно не си прочел нито едното нито другото и бързаш да критикуваш без основания.
Нищо лично!
цитирай
5. анонимен - кой какво е чел
26.03.2007 14:44
ами ако се бе позамислил(а) щеше да разбереш, какво имам предвид dinka.

Новинар не знам колко са "сгафили" но доста от "предреченото" се случи ? или не съм прав

а принципно не ми пука за "Новинар" и подкрепям Елена Пенева в случая
цитирай
6. estrella - Да,
26.03.2007 14:46
случи се, защото Новинар бяха преписали прес-съобщението за ПРЕДСТОЯЩОТО събитие така, сякаш то вече е минало. В това беше целия проблем, но то трябва и да се чете, не само да се говори.
цитирай
7. анонимен - Елена,
26.03.2007 14:56
можеше да пропуснеш факта, че си приятелка с тия или ония музиканти. И ние имаме приятели, но не това е важното. Като цяло материалът ми хареса.
цитирай
8. fugitive - Поп наградите на БГ Радио
26.03.2007 15:01
ги поздравявам с незабравимия хит на Faith no More "We Care a Lot"...
Явно положението с т.нар. БГ музика е толкова потресаващо трагично, че чак са се прецакали да дадат награда на Оня дует (че и повече от една) и на Графчето (пак повече от една).
А Gravity Co. са една ужасно добра БГ група, която заслужава много повече...
цитирай
9. анонимен - :)
26.03.2007 15:01
ПРОБЛЕМ ... аз не съм споменавал за проблем .. не намирам наличието на нещо такова, обаче на някои само "ПРОБЛЕМИ" са им в главите ;)

Никой ли не гледа на случилото се като оригинален начин да се представи случващото се година след година?

Николай
цитирай
10. анонимен - АБЕ ЗАЩО НЯМА БГ ДЕБЮТ ?????!???
26.03.2007 15:03
АБЕ ЗАЩО НЯМА БГ ДЕБЮТ ?????!???
цитирай
11. анонимен - :)
26.03.2007 15:05
въпроса ти е риторичен нали ;)
цитирай
12. viki02 - хубава статийка
26.03.2007 15:14
Всъщност повече натурално звучене и работене нямаше да навреди. Фалшът води надолу позабравилите се бградио. А и не става с двама-трима човека. Предполагам, за да печелят повече собствениците, по-бързичко да гушнат печалбата. Трябва персонал и то най-добрия като Анна-Мария.
Хубаво си споменал и на място, че познаваш някого. Нищо грандоманско няма. Някои коментатори от мухата правят слон.
Съгласна съм със забележките ти. Добре е, че ги има , на път са да изчезнат.
АМи много фалш, няма как. Иначе няма продуценти, няма вложения, дали не е защото всяка награда се купува. Като бит-пазар. И в какво да вярваш? Няма в какво да вярваш, за какво да се бориш.
цитирай
13. анонимен - Проблемът на БГ поп музиката
26.03.2007 16:36
Проблемът е, че няма кой да я слуша, въобще не в крак със съвременните тенденции в музиката, не носи никакви пари в България, дисковете не се купуват, а като излезе нещо качествено, става на mp3.
От друга страна участия много няма, концерти няма, няма и Мелодия на годината (аз знам кой е виновен:)
А иначе в България има страшно добри изпълнители - много по-добри от тези, които взеха награди на БГ радио, но наистина няма продуценти. Надявам се с времето това да се оправи. Гърция, Турция, Румъния правят музика на световно ниво. Може би и ние имамеи някакъв шанс...
цитирай
14. анонимен - ПОП-ФОЛКА ПРАВИ ПО-ДОБРИ ПОП ПА...
26.03.2007 17:01
ПОП-ФОЛКА ПРАВИ ПО-ДОБРИ ПОП ПАРЧЕТА ОТ ТЕЗИ КОИТО ВЗЕХА НАГРАДИ ОТ БГ РАДИО. И МИ Е ИНТЕРЕСНО КАК ЗА ЕДНА НАПРАВЕНА ПЕСЕН ЗА ГОДИНАТА ДА ВЗЕМЕШ НАГРАДА ЗА АЛБУМ :))). СТРАННО НАЛИ ??? ВСЕ ЕДНО ВАСИЛ НАЙДЕНОВ ДА ВЗЕМЕ НАГРАДА ЗА АЛБУМ С "НАЙ-ДОБРОТО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ОТ ВАСИЛ НАЙДЕНОВ".
цитирай
15. анонимен - За плейбека...
26.03.2007 21:33
С риск да бъда разкъсана на парчета от поп-привържениците (и аз не примирам за чалга, честно) само да спомена, че на наградите на "Планета" вече май втора година се пее на живо... И, оставете морето от русите коси и цици, много от тия мадами са учили къде народно, къде класическо пеене и могат да пеят...
цитирай
16. анонимен - за пореден път доказахте драги, че ...
27.03.2007 19:00
за пореден път доказахте драги,че бг общество е осеяно с кретени.Някой от вас правил ли е шоу на живо?което да се предава по ТВ?и как искате музикантите да правят нещо като 99% от хората дърпат мп3-и от интернет.Хем искате да има музика,хем да е безплатн...е няма да стане!И определено не съм съгласен със статията,че в момента няма ъндъргроунд сцена или по-скоро тя не е толкова забележителва...но за да се знае това,трябва първо да се понаучи.
цитирай
17. анонимен - за пореден път доказахте драги, че ...
27.03.2007 19:00
за пореден път доказахте драги,че бг общество е осеяно с кретени.Някой от вас правил ли е шоу на живо?което да се предава по ТВ?и как искате музикантите да правят нещо като 99% от хората дърпат мп3-и от интернет.Хем искате да има музика,хем да е безплатна...е няма да стане!И определено не съм съгласен със статията,че в момента няма ъндъргроунд сцена или по-скоро тя не е толкова забележителва...но за да се знае това,трябва първо да се понаучи.
цитирай
18. анонимен - BRAVO BGRADIO
03.04.2007 22:04
mnogo ste pravi, adski, chak ste pravi do bolka, naistina se nadjavam che vseki edin ot nas ne samo drashti tuk, no bi napravil neshto za bulgarskata muzika, estestveno kato si kupuva musika, estestveno ne kazvam nishto novo, no iskam da pozdravja BGradio, zashtoto si ostavat naj-dobrata reklama za bulgarska muzika, edinstvenoto mjasto koeto makar i s chuzhd sobstvenik e naj-bulgarskoto radio, njamame si nacionalna televizia, nito nacionalno radio, da ne govorim za darjavata, kojato edin lev ne dava za bulgarska muzika. Pozdravjavam BGradio otnovo - strahotno show, dori prekaleno skapo za realnostta v bulgarskata muzika, BRAVO NA ANA MARIA, NA NIKI YANCHOVICHIN, da ne zabravja Nasko Genov i vsichki koito doprinesoha za tezi nagradi. Estestveno ne moje vsichko da e nared, saglasen sum s mnenieto za playback-a, ZA tova che "Cold play" ne e mnogo BG, za tova che beshe kato semejno tarjestvo, vrachvash nagrada, sled malko puk na tebe ti vruchvat - NO VSE PAK SE RADVAM CHE BGRADIO NAGRADITE SASHTESTVUVAT, DAJ BOJE OSHTE DALGO VREME. . .
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5452840
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930