Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2007 15:21 - Когато бях овчарче... нещата бяха толкова по-лесни
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 8967 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 23.02.2007 16:49


Пазарът на труда не е това, което беше. Оказва се, че и за най-обикновена професия вече се искат умения и таланти, каквито сме свикнали да се прилагат за по-сложни занаяти.

Днес една обява направи деня на много хора. В един от сайтовете за търсене и предлагане на работа цъфна бисер, който сме чакали от години. И за да не ви държа в напрежение, казвам директно: търси се ОВЧАР.

Първото, което се набива в очи, е следното: не че проявявам предразсъдъци, но, съгласете се, малко вероятно е овчарите да сърфират в нета. 

Все пак би било интересно да научим колко пастири са се отзовали на предложението, но нека първо разгледаме какви са изискванията към перфектния кандидат, щото и такива има:   

  • CV на английски език, при това в европейски формат – защо обяснението колко хубаво пасеш овце е наложително да е в европейски формат не става ясно. 

Във всеки случай автобиографията трябва да съдържа информация за това колко сте отворени към добичетата /тоест, обичате ги страстно без оглед на разликите в руното, копитата и зъбите/, а също и как проявявате незаменима инициативност в работата си /демек, ако не щат да пасат, говедата, започваш да ги ръчкаш с остена докле не остане кьорав стрък неопасан/.

Не забравяйте да пишете, че сте проактивен /демек, събирате стадата от девет планини в десета/, а също и че сте екипен играч /тоест, че когато при броенето вечер някоя овца липсва, сте готов да я заместите в редиците, само и само да излезе бройката пред шефа/.

Хубаво ще е да подчертаете, че притежавате гъвкавост и креативност /ще рече, че когато някоя овца изпадне в депресия и откаже да хрупа треволяка, ще направите и невъзможното, за да върнете слънцето в живота й и руменината по бузките й/.

Сега всичко това го преведете на английски, за да продължим към следващото изискване, а именно:

  • Актуална снимка в цял ръст и актуална снимка в паспортен формат.

Актуалността очевидно е важна, така че не пращайте снимки в стил „когато бях овчарче и увците пасях в полята с дядо“.

Подстрижете се, обръснете се, облечете се подходящо, щракнете се и пратете необходимите снимки, на които да си личи, че това действително сте вие.

В противен случай овцете може и да не ви разпознаят на тучната ливада и току виж някоя се задавила от изненада, а после отказвам да мисля каква кретивност и гъвкавост ще се иска, за да я съживите.

  • Следващото изискване е да владеете английски или гръцки език, поне разговорно.

От това става ясно, че може би ще ви се наложи да водите овцете на Алианс, където ще ги учат да казват „май нейм ис Доли, найс ту мийт ю“.

Или пък вие самият ще трябва да им преподавате а-то и б-то на чуждите езици, но каквато и да е истината, във ваша полза е да имате няколко чужди езика под ръка. Много е вероятно, за равнопоставеност, в стадото да има и овце с увреждания /в Европейския съюз сме вече, алооо/.

По тази причина преминете и бърз курс по жестомимичен превод /най-основни неща, като „веднага да си изпасеш живовляка, тъпо животно“/, за да си вържете гащите, образно казано.

В заключение, когато сте изпълнили всички тези изисквания, ще избиете рибата /респективно – овцете/, ако си осигурите препоръки от предни работни места, които да обясняват вашата изначална любов към животните, предимно към преживните домашни такива.

Споменете, че и муфлоните ви привличат, но все пак блеещите красавици остават ваш връх и приоритет и не можете да си представите живот без овца.
 
И накрая, ако с всички тези ваши умения, таланти и способности, все пак не ви одобрят за работата, моля, обадете се на мен. Ще ви наема на секундата.

От: Красимира Хаджииванова
krasitta@dnes.bg

 



Тагове:   Нещата,   овчарче,


Гласувай:
0



1. анонимен - пак турците са №1
23.02.2007 15:30
прочетохте ли какво са измислили умните глави от ПАРЛАМЕНТА който ма адресна регстрация 2 месеца преди вота е БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН и може да гласува мамка му
цитирай
2. анонимен - leleeeeeee, ov4arite ne tryabva li ...
23.02.2007 15:43
leleeeeeee, ov4arite ne tryabva li da znayat ne6to pove4e za samite ovze, vmesto da pi6at CV na english????? Ako edin 4ovek pokrie tezi iziskvanya, toy ne stava li za ne6to drugo???? A podobni iziskvanya za6to nyama za deputatite i deputatkite, deto i bulgarski ne znayat???? Egati izlagazyata, 4ovek ne moje da razli4i ov4ar ot evrodeputat, samo po tova, moje bi, 4e evrodeputatite sa po-prosti:))))))
цитирай
3. artanis - очевидно е, че
23.02.2007 15:56
става въпрос за работа в Гърция. Ако заплатата е 700 еуро, какво пречи на някое момче тъкмо завършило английска паралелка с не много добър успех в малък град в България да се пробва? Само да се застрахова и документите да са наред.

поздрави:
цитирай
4. анонимен - za ovcete i horata
23.02.2007 15:57
mnogo ovce ima v taq darjava ...
цитирай
5. virh - и аз много се смях
23.02.2007 16:00
и аз много се смях
цитирай
6. анонимен - Аз бих пасал овце с радост, но при ...
23.02.2007 16:05
Аз бих пасал овце с радост, но при подобни изисквания не мисля че ще ме вземат. Мога да се пробвам с нещо по-скапано като финансист или мениджър. Вярно стреса ще е повече, но поне имам шанс да ме вземат. С достатъчно трудов опит и самочувствие след 10 години мога да се докопам и до някоя портокалова плантация на средиземноморието...
цитирай
7. анонимен - Ovcata sashto e chovek!
23.02.2007 16:32
Ne zaslujava li ovcata s neia da se zanimava izuchil chovek?
цитирай
8. artanis - представете си
23.02.2007 16:53
Че сте грък от беломорска Тракия, който е разбрал, че българите работят за половината от това, за което работят гърците. Имате овце и имате кеш, обаче нямате много време, защото сте започнали романс с някоя българка от Родопите. Всички българи, които сте наемали на работа не са разбирали какво им говорите и след 1 месец работа винаги губят по някоя овца след което напускат. Какво правите в този случай? Пускате една обява като горната (може би след предложение на момичето от Родопите).

Нищо против финансистите. Хора има за всичко, зависи колко плащате ;)

поздрави:
цитирай
9. alex4o - прррр
23.02.2007 17:16
Сметам, че се очертававт най-квалифицираните овчари в света - българските. Ще има, "Плийс Артемида (това е гръцка овца) ийт йор брекфъст - дис люцерна (незнам как е люцерна на енгл)" хехе.

цитирай
10. анонимен - Abe kvi sa tia psihopati be?!
23.02.2007 17:31
Abe kvi sa tia psihopati be?!
цитирай
11. анонимен - Когато бях овчарче... нещата бяха толкова по-лесни
23.02.2007 18:16
Ей това е :) Доживях да го видя.БЪЛГАРСКИЯ ОВЧАР - най-квалифицирания в света. До скоро РУСКИЯ овчар беше начело. Но нещата се променят. - влезохме в европа. Аз ли4но искам да видя обява за чистач/ка на санитарен възел в Кипър. Представям си вече CV на английски. Владеене на мин. 2 езика.(гръцки и англ.),завършено висше образование. (Опит на предишна позиция е препоръчителен). Снимка в цял ръст.( +снимка под кръста).Снимката под кръста е задължителна .Да не би евентуално вместо да почиства санитарния възел - да го зардъства по цял ден.И т.н. и т.н. А сега сериозно. Всички тези унизителни обяви за работа са напълно резонни в една държава където всеки (или почти всеки ) работи това за което ..НЕ Е УЧИЛ, и има изобилие от високо квалифицирани и ниско платени млади хора.Ами така ще е понеже образованието в нашата мила родина е тъпкано с архаични паралелки бълващи кадри от близкото минало чиито специалности в днешно време звучат като чист нонсенс.Техническите ни университети бълват инженерни кадри . Ну уви не останаха предприятия в които бъдещите инженери да работят.Да не говодим за манталитета на нашето изстрадало население което в желанието си да осигури на наследниците си ...НЯКАКВО висше образование записва децата си във първата специалност която му звучи добре независимо дали има перспектива в тази насока.Справка .. факултети по право в цялата страна бълващи юристи на килограм.Аз лично съм жертва на друга крайност.Завършил съм Техническия Университет в Гр. Варна със прекрасната и много перспективна според мен (на тогавашания ми акъл) специалност"Екология и опазване на околната среда")За да разбера веднага като завърших,4е мога да работя всичко друго с тази моя диплома само не и като ЕКОЛОГ към някое предприятие . Защото забележете на тази длъжност повечето предприятия (за справка Девненската низина - Циментов Завод)има назначени " инженер химици или с друго някакво образование). И никой не се трогва от факта ,че вече излизат първите пресни вишисти обучени специално за тази специалност "Екология и опазване на околната среда."която включва в себе си освен химия ..и редица други науки като физика ,ботаника ,зоология,биофизика,микробиология/и т.н.както и редица специални предмети .Така ,че очаквайте още абсурдни и унизителни обяви,като цитираната от мен "Чистачка на санитарен възел" с висше образувание и говорими 2 западни езика и заплата по - голяма от заплатата на старши научен сътрудник от БАН.Която освен като чистачка да може след работно време и да готви в ресторанта към който е кенефа за който е наета. Да разбира и от компютри...и т.т.Това е тъжната реалност а нашата мила родина и скапана държавица.
цитирай
12. анонимен - Да бъдеш или да не бъдеш програмист, това е въпроса ?
23.02.2007 22:39
Не знам за вас, но аз лично до преди 5 години работих активно като пастир. Вярно работих основно с крави, но имам опит и с овчи стада. От 2 години работя като програмист в провинцията. Знам само две думи на Гръцки, но Английския ми е добър и по-принцип уча чужди езици бързо. Предвид факта, че заплатата е 700 евро сериозно се замислям дали да не се върна към старата си професия.
цитирай
13. анонимен - Сложно е вече!
24.02.2007 01:17
И все пак - замислете се, примерно едно време сме изучавали произведения "По жицата" от Йовков... и там имаше една реплика "Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!"... Тази реплика сега е модна в следната интерпретация: "Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!.. Казал Моканина докато си пасял кравите в непозната територия докато му падала батерията на GPS-a.... нали... и съгласете се сега, че по жицата течат данни и интернет -филми, музика, варези..., изобщо свят на информационни технологии - така че за един съвремен Овчар е нормално да познава що е т'ва интернет, да сърфира в нет-а, да си пише скриптчета с които автоматично да разожда кравите и овцете... както и новото мото - на всяка овца по един IP адрес (реален - не НАТ-нат), да може да си ги пинг-ва.
Още повече това се налага в съвремието за да може да се усвоят средствата по фондовете за земеделие - една иновация (проект) за въвеждане на Интернет и маршрутизация в кравефермите би се оценил на много парички, а комисионната на още повече ;) - Просто идейки...
от BoardMan...
цитирай
14. artanis - @12
24.02.2007 08:36
Само предполагам какви пари може да предложи (може и да е 350 еуро). Един грък от моето предположение ще отказва да каже за колко пари се работи до последния момент, също няма да иска да подпише договор. А без договор някой нещастник може да работи и за (почти) без пари (както работят много българи - жертви на трафика на хора). Престижни и непрестижни професии няма (освен непрестижните в България професии полицай и служител в Министерство на Културата)! Не може да има само програмисти. Нито пък може да има мениджъри, които да работят в големи компании за вълна, при условие, че няма вълна. От една страна трябва да се внимава, но от друга трябва да се рискува. Все пак ако беше лесно всички от южна България щяха да отидат в Гърция и да станат овчари.

поздрави:
цитирай
15. анонимен - е х деца деца .......
24.02.2007 13:32
ех деца деца,радвайте се че сте се родили ей така къде случайно къде с любов ,а не са ви искали CVняа англииски и още 25езика нал сме ефропеици,че натам вървят нещата ако нямаш токова нещо няма раждане а как го намирате !?!?!?хитричко е
цитирай
16. анонимен - Овчи мисли
26.02.2007 18:13
Хареса ми обявата. Смях се със сълзи. Щях да се кандидатирам, но те Овчар търсят, не ОвчарКА...
Ще ги осъдя за дискриминацияяяяяяяяяяяяяяя:-)
цитирай
17. анонимен - Когато бях овчарче... нещата бяха толкова по-лесни
22.03.2007 20:02
Красимира Хаджииванова
Bravo krase Bravo Ivanova, Pardon Hadjiivanova. Chuvstvam se gord ot dqlbokite ti poznaniya po vqprosa za ovcharlqka de. I ne sqmnyavam che ot tebe shte izleze edna dostoyna ...
цитирай
18. анонимен - ZDR
30.03.2007 00:56
Mnogo mi haresa statiqta. Deiistvitelno v dne6no vreme imat prekaleno golemi i bezmisleni iziskvaniq , koito ne se pokrivat s realnostta. Konkyrenciqta za vsqko edno mqsto e osobenno ojesto4eno i kvalifikaciqta i opita igrae osobenno vajna rolq. Za da se otsqvat kandidatyrite sa nyjni i tezi iziskvaniq. Vuv vse pove4e CV-ta ima izmisleni danni v otgovor na tezi zavi6eni iziskvaniq, koito mnogo 4esto ne sa istini. Novite evropeiiski standarti , 6te promenqt na4ina na jivot kato cqlo. Kakvo da pravqt obiknovenite hora, koito ne sa genii, za6toto te taka go iskat?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5462198
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930