Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2007 15:39 - Вълка не пусна плячката си
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 2046 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 22.02.2007 16:52


Румен Гайтански - Вълка остава концесионер на фирма "Чистота", предаде БГНЕС.

Общинският съвет отхвърли предложението за откриване на процедура по прекратяване на договора с концесионера по чистотата.

22-ма от общинските съветници гласуваха „за”, 22 „против” и 8 „въздържали се. За гласуваха общинските съветници от ДСБ и БСП, въздържаха се от СДС и някои от независимите, против бяха от ССД.

Стефан Иванов от СДС зададе въпрос на вносителите от БСП, дали са чели и дали познават добре договорите и анексите към тях, сключени с концесионера. Според него недетайлното им познаване при всички случаи ще доведе до допълнителни средства, които трябва да бъдат платени от софиянци.

Иванов предложи да се направи анализ на договорите, за да може прекратяването на концесията да се гласува информирано, а не емоционално. Той съобщи, че съветниците от неговата група са внесли доклад по тези въпроси, но в момента той се разглежда на ниво общински комисии. По тези причини Стефан Иванов предложи тази точка от дневния ред да се отложи, което не се прие. По-късно той заяви, че всички са за прекратяване на договора с конценсионера, но за това трябва подготовка.

Нели Манова, председател от общинската комисия по околна среда и общински съветник от ССД, обвини вносителите от БСП, че предложението им за спирането на концесията е част от предизборната им кампанията, и не е базирано на правен и финансов анализ. Тя и колегите й не искат да бъдат въвлечена в политически игра в края на мандата на Общинския съвет.

Кметът Бойко Борисов заяви в изказването си, че му е омръзнало само той да отговаря за боклука, а общинските съветници - за всичко останало. Той отбеляза също, че ще изпълни всички решения на комисия, която ще направи анализ, но допълни, че тя трябва да бъде съставена и от общински съветници и от представители на администрацията.

Кметът посочи, че не бива да се подценява Гайтански. Столичният градоначалник е убеден, че подобна комисия, ако направи сериозен анализ, ще може да се излезе от положението. „Но за да се случи това, трябва да делим заедно и отговорностите”, обърне се той към общинските съветници.

Междувременно общинските съветници гласуваха заседанието им да бъде удължено с 3 часа, съгласно т. 64 от правилника за дейността на СОС. Причината бе дебатът около спирането на концесията с фирмите, отговарящи за чистотата на София.

Проф. Милан Миланов от ССД предложи да се изказват само по един представител от група, независимите депутати и кметът. Независимо от приемането на това предложение, изказванията продължаваха дълго с взаимни обвинения преди всичко с политическа окраска кой кога за какво е гласувал, като се цитираха и протоколи от заседание на предишни общински съвети в последните 10 години.

Финално Общинският съвет отхвърли предложението за откриване на процедура за прекратяване на договора с концесионера. Неприетото решение преди гласуването беше формулирано в две точки. Първата, представена от вносителите от БСП: да бъде прекратен договорът с конценсионера, а втора беше уточнена по време на заседанието от общинския съветник от ДСБ д-р Атанас Кундурджиев: “Да се открие процедура за прекратяване на договора с конценсеционера като се изготви правен и финансов анализ за това.”

След резултата от гласуването един от конкретните вносители Росен Малинов, общински съветник от БСП, заяви, че първият от консенционните договори изтича през ноември 2008 година, а само за тази година за него трябва да бъдат отделени 50 милиона лева.

Ние още миналата година искахме да прекратим договорите, но тогава се случиха междинните избори за кмет и тогава Бойко Борисов обеща това да се случи, подчерта Малинов. Но това вече година и половина не се случва, допълни той. Но след днешното решение на Общинския съвет съветникът се надява да се поне малко да се подобрят нещата. Той уточни, че след като се запознаят от групата на БСП със стенограмата от днешното заседание, ще решат какво да предприемат по-нататък.

На 19 февруари кметът Бойко Борисов обяви пред медиите, че личният му интерес по темата с боклука се състои в това, че иска да изгони на Румен Гайтански.

"Оттук нататък спирам всички разговори за чистотата на София, оставям общинските съветници на БСП заедно с другите в СОС да решават в четвъртък. Ние ще изпълним каквото и да е решение, но няма да отговаряме за него", каза още кметът тогава.




Гласувай:
0



1. анонимен - ne bugati bulgaria 6te kupi 4oveka
22.02.2007 16:30
ne bugati bulgaria 6te kupi 4oveka
цитирай
2. анонимен - ni6to novo
22.02.2007 19:38
to se snae 4e ku4eto ili valka ne puskat kokala.....starata pesen na nov glas mai!!!
цитирай
3. анонимен - А Дон Кихот, награбил здраво чашата...:-)
22.02.2007 23:17
:-))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5431958
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031