Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.02.2007 11:13 - Край: Или си живял тук 2 месеца, или гледаш тъжно как другите гласуват
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 8998 Коментари: 48 Гласове:
0

Последна промяна: 22.02.2007 13:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Народното събрание реши право на глас в предстоящите избори за европейския парламент да имат само тези, които са пребивавали в страната поне 60 дни в трите месеца преди вота, съобщи БГНЕС.

В изборите за европейския парламент може да се кандидатира всеки български гражданин навършил 21 години, който е живял в страната през последните две години.

Всяка партия, която иска да участва в изборите за евродепутати, трябва да представи списък с най-малко 15 000 подписа на избиратели, за коалиция лимитът е 20 000 подписа.

Парламентът прие, че от избирателните списъци могат да се заличават имената на граждани, които имат настоящ адрес към датата на съставяне на избирателните списъците в държава извън Европейския съюз.

Тези лица могат да се впишат обратно, ако представят документ за самоличност и декларация , че са живели постоянно през последните три месеца в България или друга европейска държава и не са гласували в същите избори за европарламент.

Българските граждани, живеещи в друга държава-членка на ЕС, които са у нас през изборния ден могат да гласуват по постоянния си адрес.

Народното събрание прие изборите в страните-членки на ЕС да се провеждат в българските дипломатически или консулски представителства.

Там ще се образуват избирателни секции при наличие на не по-малко от 20 избиратели заявили лично желанието си да гласуват 20 дни преди вота и то със заявление.

Депутатите одобриха още, че лицата заявили, че ще гласуват извън България, не могат да бъдат дописвани в избирателните списъци в страната през изборния ден.

Припомняме, че на 14 февруари, с гласовете на цялата опозиция, на 44-ма депутати от НДСВ и трима от левицата, парламентът отряза българските изселници в Турция от участие в изборите за Европейски парламент.

Тогава при второто четене на закона за избор на евродепутати във вторник бе въведен т.нар. принцип на отседналост - в изборите да могат да участват само лица, които са пребивавали постоянно в България или друга страна в Европейския съюз поне три месеца преди датата на вота.  

Впоследствие случката развихри тежки страсти между коалиционните партньори и отвсякъде започна да се говори за предсрочни избори.



Тагове:   месеца,   как,   край,


Гласувай:
0



1. анонимен - ...
22.02.2007 11:33
tova e palna glupost
цитирай
2. viki11 - Вълнува ме, че турците няма да гласуват. Пръв им път.
22.02.2007 11:50
Вълнува ме повече, обаче, че решенията у нас се взимат от висши (би трябвало!) политици по много шибан начин! Примерно, аз не получавах детски, защото можело циганите да взимат много детски, можело и да мамят. Добре, ама аз не мамя, защо спират и моите?
Сега заради далаверите на по-хитрите и активни турци спират възможността да гласуват и на съвсем прилежните, умните, интелигентните българи, които с право напуснаха тази заблудена страна!
цитирай
3. fugitive - Ама
22.02.2007 12:12
нали бяха три месеца, бре?!
цитирай
4. анонимен - Вълнува ме
22.02.2007 12:27
Пука ми че е така но не трябваше да ги ограничат само за тези избори а й за всички други, това е истинското решение на проблема !Дано го направят най-накрая !!!!
цитирай
5. анонимен - Най-после
22.02.2007 12:28
Първото смислено решение на безсмиления ни парламент. Честито на всички, турците да си гласуват в ТУРЦИЯ... :)
цитирай
6. thomas - Много странно...
22.02.2007 12:36
"спират възможността да гласуват и на съвсем прилежните, умните, интелигентните българи, които с право напуснаха тази заблудена страна"

И защо тези прилежни и умни българи трябва да решават какво да става в тази заблудена страна, която са НАПУСНАЛИ!? Ако аз не живея тук, никога не би ми хрумнало да искам да се меся в работите на страната! А ако не си плащам данъците тук, изобщо пък няма да имам и моралното право да искам да го правя!
цитирай
7. анонимен - БРАВО
22.02.2007 12:40

Какво разбираш ти? Как ще е пълна глупост? Това е едно от малкоте добри решения на парламента. Откъде-накъде турците и някакви хора, които се избягагали тук преди 10години и не им пука за България ще имат право да влияят на нашите избори и живот
цитирай
8. анонимен - ...
22.02.2007 12:42

Вън Доган и всички турци и то не само за тези избори, а за всички занапред
цитирай
9. анонимен - Аз не
22.02.2007 12:45
виждам никаква логика в това човек, който не живее в БГ да гласува ... за чий ... ?!
цитирай
10. анонимен - Само така
22.02.2007 12:47
Радвам се, че всички партии се обединиха и не дадоха възможност на турците да гласуват.Надявам се ,че и за местните избори на есен ще бъде така.
цитирай
11. анонимен - Samo ne taka !
22.02.2007 13:03
A kakvo shte kajete za mnogoto balgari napusnali Absurdistan/BG/ za da moje da izdarjat semeistvata si i da finansirat rodnata ikonomika po tozi nachin sashto taka. Vmesto mersi shut v zadnika!
цитирай
12. viki11 - Най-ценните ни кадри са зад граница.
22.02.2007 13:03
Те са там временно! Това е по-умният начин, а те са умни хора. Лично известни политици, загрижени за поколението ни, ни съветваха да се спасяваме в чужбина, тук няма работа, няма живот за децата ни. В Англия аз взимам тези 200 лева заплата месечна за ЕДИН ДЕН. Няма грешка. Затова ТЕ заминаха. НЕ, не ги отписвайте, те ще се върнат, просто първоначалното натрупване на капитала убива хората. За да оцелее страната, ние трябва да върнем ценните си кадри, те биха се върнали.
Те са там, за да оцелеят, много умряха от глад и студ тук, но българите в чужбина обичат България повече от вас, защото оценяват какво са загубили. Била съм 6 години в чужбина, но тогава най-много обичах България. ТЕгли те у дома, а после виждаш хаоса и мизерията и тъжен пак търсиш спасение при по-уредените държави.
Те имат право на глас, те искат и си остават българи. Най-способните, които чужденците прегръщат с охота! Не само черноработниците ни, които са унизени там.
цитирай
13. thomas - Анонимен 11, хайде стига глуопсти, а?!
22.02.2007 13:16
"финансират родната икономика", на баба ти летателния апарат ('фърчилото). Финансират си само семейството. Нека то да гласува както му кажат - нямам претенции.

Вики 11: това е поредния смешен плач: там ни е тъжно, ама тук ни е гадно, ще се върнем като го направите по-готино. Хората, които не живеят тук, изобщо си нямат представа какво е тук и съответно не могат да взимат адекватни решения. Нека са си колкото искат българи - никой не им е взел паспортите (въпреки че на онези в Турция бих им ги анулирал с удоволствие, защото те и по етнос не са никакви българи, а са просто потомци на такива, които не сме успели да изпъдим след Освобождението и които сега се опитват по друг начин да продължават да ни грабят, доколкото им позволяваме)
цитирай
14. artanis - ми хубаво,
22.02.2007 13:25
Радвайте се, ако знаете изобщо на какво се радвате. Ако реша да отида за 1 седмица на почивка в държава извън ЕС, няма да имам право да гласувам, за това трябва да си направя графика, така че да си стоя в България или друга страна от ЕС в последните 2 месеца преди избори. Това правителство продължава да приема от идиотски по-идиотски закони.

Ми много здраве тогава на най-истинските и чистокръвни българи - тези, които цял живот са били, са и ще си останат в най-великата държава на света - Република Абсурдистан.

Тъй като законът трябва да се спазва от всички, на президента, премиера и депутатите ще им бъде забранено да посещават Русия 2 месеца преди избори, защото тя не е страна от ЕС.

поздрави:
цитирай
15. анонимен - на умните българи дето напуснаха тази заблудена страна
22.02.2007 13:29
Толкова сте българи!
цитирай
16. анонимен - @artanis Става въпрос за изселн...
22.02.2007 13:32
@artanis Става въпрос за изселниците! Ти си регистриран, че живееш в Вългария и си имаш само Български паспорт! Изселници са тези които са извън EU и имат двойно гражданство!! Не знам от къде я измисли тая 1 седмица. Ясно и точно пише, че са 2 месеца!
цитирай
17. thomas - Нещо май не разбираш...
22.02.2007 13:33
Не става дума два месеца преди това да не си НАПУСКАЛ страната изобщо. Става дума за това да не си бил САМО ИЗВЪН ЕС през последните 2 месеца, какъвто е случаят с турците.

А и какво значение има един отделен глас! Какво толкова - при последните избори не бях в България, самолетът ми се връщаше вечерта, час след като изборите са приключили! Голямо важно! Статистически нито един глас сам за себе си няма значение.

А с тоя Абсурдистан обиждате само себе си, защото произхождате от него. Никой не е казал, че страната е велика и много добре знаем, че в много отношения даже е ужасна. Но какво от това?! Все пак начинът, по който да бъде управлявана, си е работа на тези, които живеят в нея - ако ще и да са само пенсионери и ако ще да гласуват само от страх. Не се правете на рицари-спасители, особено ако вече сте се спасили :-)
цитирай
18. artanis - Абсурдистан
22.02.2007 13:50
не е мястото България, а политическата единица България. Аз не произхождам от политическата единица България, защото съм се родил свободен човек (в несвободна страна). Останалото няма да го коментирам повече.

поздрави:
цитирай
19. анонимен - Като сте навън, трайте си там
22.02.2007 13:52
Който е избягал да се спасява поединично, той го е решил сам... България и без това има достатъчно проблеми, за да се занимава с гастарбайтерчета. Мийте чинии и тоалетни и си живуркайте там..., а дано и има по-успяли от вас. Ама нещо се ви влече към вкъщи нали...колкото и да се праите на интересни...
цитирай
20. viki11 - Законът, че е абсурден е абсурден.
22.02.2007 13:54
Щот не могат да се справят с турците. "Великите политици".
Българите в чужбина следят много по-внимателно процесите тук. Много знаят и много разбират. И имат по-широк поглед,защото са видели как е навън, при по-напредналите, евентуално.
А племенницата ми като учи в ГЕрмания защо да не може да гласува? КОе не й е българско?
цитирай
21. анонимен - Стъпка във вярната посока
22.02.2007 13:57
Според мен срока трябва да е повече от 2 месеца и да се отнася до всички избори, не само тези засягащи европарламента! Не ми харесва хора от турски произход, които дори не живеят в страната да имат същите права в тая държава каквито имам и аз!!!
цитирай
22. artanis - Анонимните
22.02.2007 14:00
Няма никакъв смисъл да отговарям на анонимни (страхливци, които не си пишат имената), но мога със сигурност да заявя най-отговорно, че няма да си трая ;)

Мумбай, Индия
цитирай
23. thomas - Viki11
22.02.2007 14:01
И как така да не може да гласува племенницата ти!? Нали е в страна от Европейския съюз?! Не търси под вола теле, ако обичаш!
цитирай
24. анонимен - Името ми е Василий Метаниев, трай си!
22.02.2007 14:14
Щом си в Индия, гласувай в Индия. Но се съмнявам да те взимат за индиец там... навсякъде си българин, ама ти се ще да си нещо повече...
цитирай
25. анонимен - Господа,
22.02.2007 14:18
Трябва да разграничаваме изселници от заминали в чужбина да работят или учат.
Екскурзиантите които не знаят дори бълг.език не трябва да определят политиката в станата в която живея.
Иначе казано *всеки народ си заслужава "управниците"*. Ние го заслужаваме- защото българите обезверени- лъгани не излизаме да гласуваме и така екскурзиантите определят нашата политика- политика и власт с която ДПС преяде. Време беше да се събудим!!!!!!!!!!!!!
цитирай
26. анонимен - Правилно решение
22.02.2007 14:18
Според мен хора които не могат да говорят на български изобщо нямат пражо да се месят в изборите на една страна.По времето на президентските избори гледах с интервю с една турска изселничка която не можеше да говори български дори и не знаеше кои е Георги Първанов,но знаеше че трябжа да гласува за него.
цитирай
27. artanis - @24
22.02.2007 14:24
А моето е барон Мюнхаузен, няма пък да си трая!

Между другото като ти гледам името ми се струва, че май трябва да гласуваш в Русия, или нещо греша, може би.

(да не се обидиш само нещо, хлъзгам те по сухо място ;))

поздрави (най-вече за смелостта да си напишеш името):
цитирай
28. анонимен - хахах :)
22.02.2007 14:26
не съм руснак, просто родителите ми не харесват името ВАСИЛ... :)
цитирай
29. анонимен - ама вие наистина ли си мислите, че ...
22.02.2007 14:56
ама вие наистина ли си мислите, че това решение е такова заради нас???!!!
цитирай
30. анонимен - сега излиза (според някой), че т...
22.02.2007 14:57
сега излиза (според някой), че трябва да им месим питка на тези политици, при положение, че доскоро викахме - разпни ги???
цитирай
31. thomas - А кои сте това ВАС!?
22.02.2007 14:57
А кои сте това ВАС!?
цитирай
32. viki11 - - E то за кой да гласуваш! Те са се подбрали.
22.02.2007 14:58

Добре де, ами ако племенницата ми беше в Индия? Все пак трябва да се разграничават случаите, да е разумно. Те знаят как става, но нещо... Да вземат консултанти с опит като не се сещат, да си признаят, че не могат сами да го измислят. Или че болшинството ни е мирзеливо и случайно е на отговорни постове.
цитирай
33. анонимен - поредна недомислица на парламента от безсилие да се справят с турците
22.02.2007 15:04
Заради турците и безсилието да се справят с тях, парламентът прави поредна глупост - всички под един знаменател! Тези, които са излезнали за временно пребиваване в чужбина по някакви причини, не могат да бъдат лишавани от конституционните им права, но тези, които са се изселили и живеят постоянно в чужбина нямат право да претендират за правото си на глас в държавата, която по някакви причини са я напуснали завинаги. Аз самата съм чужденка с българско гражданство, живея тук 22 години и упражнявам правото си на глас, защото живея в условията, за които съм гласувала.Друг е въпроса, че обещаното преди изборите няма нищо общо с реалността след изборите, но това е друга тема. И още, никога не съм гласувала в моята държава, от която съм дошла, дори когато съм била без българско гражданство, само с паспорт на чужденец, пребиваващ постоянно в България, защото никой не ме е канил да го правя, а и нямаше да го направя, защото отстрани и отдалече нещата винаги изглеждат различно, а отвътре за да усетиш всички нюанси на живота трябва да живееш поне 5-6 месеца в годината и тогава да имаш претенци, че познаваш бита и имаш право да се месиш.
цитирай
34. thomas - Ако племенницата ти беше в Индия,
22.02.2007 15:06
тя щеше ли да е наясно с това кой кой е в българия и да гласува за човека, който смята, че ще бъде най-полезен на държавата ни!? Или щеше да гласува за който ти й кажеш!? То вярно, че тя и от Германия толкова вижда, ама нали все пак се води, че вече сме повече или по-малко една обща държава с всичките европейци...

Трябва да се пресекат механизмите, по които партиите трупат гласове чрез командване на марионетки - това е идеята! И предложеното решение урежда този въпрос.

Не е 1990 година, не се дръжте като ущипани госпожици, на които комунистите пречат да гласуват за СДС! И аз бях такава госпожица тогава, и аз не вярвах, че хората си ИЗБРАХА сами комунистите след всичките велики митинги на СДС и след всичко, за което имаше да са обидени на социализма. И аз си мислех, че не може човек с ума си да иска още от същото.

Но сега изобщо не става дума за подобни неща! Става дума само за това, че е хубаво да запазим суверенитета си в политиката, а това означава да не даваме на други страни да ни се месят в нея. Стига ни, че сме го разрешили на ЕС за почти всичко ;-)
цитирай
35. анонимен - istinata
22.02.2007 15:09
И за децата е ясно ,че има натиск от Европа.ЕВРОПА НЕ ОБИЧА И НЕЩЕ ТУРЦИ. Те са носители на една чужда култура ,нямаща нищо общо с нашите ценности на уважение към другите ,етническа толерантност и тн. И днес отношението към милионите кюрди там е като към добитък в кланица. Горките хора още живеят под турско робство ,както ние 5 века...
цитирай
36. viki11 - THOMAS,
22.02.2007 15:25
ако племенницата ми е в Индия от 2 месеца и 1 ден щеше всичко да й е ясно. А както един познат е оставил тук двете си деца и съпругата, за да работи в Индия, той няма ли право на глас? Той решава как да живеят децата му, а източници за информация има, затова са приятелите, интернет, съпругата... И аз не знам повече от него какви ги кроят зад лозунгите!
цитирай
37. анонимен - късно е
22.02.2007 15:32
не се карайте решението е разумно но много късно го приеха това трябваше да се случи преди 10 год дпс е много навътре в политиката и едва ли с този закон ще се променят нещата тук вече става въпрос за много много пари и доган няма да го уплашат по никакъв начин
цитирай
38. thomas - Ами защо да не кажем,
22.02.2007 15:37
че тогава и той решава дали иска да влияе на страната си или не. Но не забравяй и най-важното, един човек статистика не прави и гласа на никой отделен няма значение! Това с конституционното право е прах в очите на електората! ;-)
цитирай
39. viki11 - Всеки човек,
22.02.2007 15:50
като гражданин на тази Република има право на глас! Тези статистики са по-маловажни от правата на ВСЕКИ ЧОВЕК! Независимо къде се намира. Нарушиш ли правата на един, можеш да нарушиш на всички!
Това е беззаконие и това го има масово в България!
Рибата мирише от към главата!
цитирай
40. viki11 - Не разбирам игрите на ДОган,
22.02.2007 15:51
но на всеки турчин трябват поне 100 българи, за да се справим с него! Що за хора сме?!!
цитирай
41. анонимен - отговор на 39
22.02.2007 17:31
не може да избереш друга държава в която да живееш и работиш ипосле дс имаш право на глас в българия това не е нарушение на правата на човека нарушение начина по който се гласува с автобусите и под строй какви права се търсят тогава пука ли им на турците които живеят навън какво става в българия нека не се правят на големи родолюбци
цитирай
42. viki02 - Що за първобитно отношение.
22.02.2007 17:43
Днес гражданите на България, значително по-късно от другите държави, имат правото да пътуват свободно по света. Затворът свърши. Защо да не ходят в други държави. ДА не са само турците, имаме си и нормални граждани! Някои ходят в командировки по 2-3 месеца. КОе ги прави чужденци?
цитирай
43. artanis - относно аргумента
23.02.2007 08:09
че тези, които са извън България не знаят какво става в България. А да не мислите, че тези, които са в България знаят какво става в България. Знаят само това, което им кажат по държавната телевизия. Журналистите са като държавни служители, а ако кажат нещо, което не трябва, следва уволнение (за разлика от Русия, където следва смърт). Този закон е тъп както и да го погледне човек. Какво направиха десните партии? Изгубиха моя глас. Не защото нямаше да гласувам в дясно, а защото няма да ми е позволено да гласувам в дясно. Idiots, какво да кажа повече.

поздрави:
цитирай
44. thomas - Абе явно в Индия се затъпява, мамка му...
23.02.2007 08:31
Няма идеални решения. Не разбираш ли, че е по-добре да загубим гласа на един програмист в Мумбай (ебаси колко пъти го повтори - сигурно мислиш, че звучи много секси), при това когато той изобщо не е тук и изобщо няма моралното право да определя какво ще се случва на нас тук, защото е отишъл там не заради нашата държава, а за да му е по-добре на собствената му душица, отколкото да "спечелим" гласовете на десетки хиляди уж-българи от Турция. И кажи ми освен това, ако ние тук сами не получаваме вярна информация за това какво се случва поради самоцензурата в журналистиката, то вие пък откъде имате по-вярна? От преразказаните през трета ръка истории на същите журналисти, предполагам? Или от западните такива, според последните репортажи по CNN на които си спомням, че пред Шератън в София непрекъснато минават каруци!? Спокойно, десните партии няма да жалеят за твоя глас. Все още си имат поне още трима и тук, които ще гласуват за тях. :-)
цитирай
45. thomas - Вики 02...
23.02.2007 08:37
А защо пък да не ходят в други държави - кой им пречи!? Доколкото разбирам, от 1990 година насам на това желание на българите пречат само другите държави! И ще продължават, поне някои от най-добрите за живеене.

Вие да не би да живеете заради правото си на глас?! Толкова ли незабележими се чувствате иначе? Това явно е някаква непозната за мен до днес болест, която завладява доста хора извън границите на България.
цитирай
46. thomas - Вики 11 от коментар 12 :-)
23.02.2007 08:43
Голяма демагогия! Няма равна! Не се правете на скъпоценности, дадени на съхранение в чужд трезор, докато се ремонтира нашия. Вие сте там, защото искате ВИЕ да сте по-богати и по-щастливи. Не защото искате да дадете нещо на България. И не ви е казала тя да отидете там, защото тука няма пари. Вие сте си го решили. Аман от тоя хленч вече! И това кои са най-ценните специалисти, ще го каже един ден историята, не сега и в никой случай самите специалисти. Ако бяхте толкова ценни за България, щяхте да сте оценени в нея.
цитирай
47. artanis - :)
23.02.2007 09:46
Решихме загадката. Най-голeмият проблем на България са българите в чужбина. Те са национални предатели, освен това са затъпели, защото са в Индия (неоспорим факт). След малко някой анонимен агент на правителството ще каже, че са и гейове.

Ура, България,
Ура социална държава,
Ура президент

thomas, няма да ти отговоря с обида, защото са ме възпитавали, че да обиждаш непознат е ужасно невъзпитано.
цитирай
48. viki11 - thomas,
23.02.2007 14:00
ужасно си заблуден, обработен при български маневри.
Ето защо казвам, не могат ли българите да си пътуват в чужбина и да не ги обиждат (цитат):
41. - 22.02 17:31 - отговор на 39
не може да избереш друга държава в която да живееш и работиш ипосле дс имаш право на глас в българия това не е нарушение на правата на човека нарушение начина по който се гласува с автобусите и под строй какви права се търсят тогава пука ли им на турците които живеят навън какво става в българия нека не се правят на големи родолюбци

От: анонимен

Да, родолюбци са, дори, ако са свободни в пътуванията си. Може да налагат българската култура зад граница, по-съществено е от твоите и моите коментари тук!

Thomase, можеш ли да си представиш, аз съм си в България и си уважавам специалистите, които са получили заслуженото в чужбина! Защото тук ги ограбват и унищожават. ХОра, с мислене като твоето, които носят само регрес!

В ИНдия или не, ти уважаваш човека толкова, колкото ти е възпитанието! А твоето не е добро. Не знаеш, къде е силата на един народ!
Thomase, за да има ред в една държава трябва да има ред, трябва всички да имат правата си и да си ги ползват. А ако има злоупотреба тя трябва да се докаже, а не да се мисли тъп закон, за да ги спаси от безсилието им да се справят с измамата! РЕдът е нарушен, правата са потъпкани, това е важно за държавността в България и за добруването на българите! НЯМА РЕД, И СЛЕД ТОЗИ ЗАКОН ОТНОВО! ДЪРЖАВАТА НЕ СПАЗВА ЗАКОНИТЕ, ПРАВАТА, ПРАВИЛАТА.
Кога ще се справят с проблемите без да ощетяват тези, които спазват реда и не са нарушители?!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5431601
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031