Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2007 17:15 - Сестрите ни - евродепутатки. А нещо по-умно?
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 4064 Коментари: 21 Гласове:
0

Последна промяна: 02.02.2007 18:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Българските политически партии да се консолидират и да включат на първо място в листите си за евродепутати по една от медицинските сестри, осъдени на смърт в Либия, предложи в сряда формалният лидер на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Същата идея лансира днес в предаването „Тази сутрин“ на bTV Стефан Софиянски.

Доколко реалистична обаче е подобна теза и възможно ли е по този начин българките да бъдат спасени чрез депутатски имунитет от либийския затвор?

Dnes.bg потърси за коментар представители на няколко политически сили и експерти.

"Няма нито политическа, нито житейска логика в подобно предложение", коментираха кратко и ясно за Dnes.bg от ръководството на Демократи за Силна България.

„Идеята не е нова, тя се лансира от няколко дни. Струва ми се, че като идея за самите медици е хубаво. Статутът им като европейски депутати обаче ще ги постави в друга ситуация. В краткосрочен и дългосрочен план такова развитие на нещата няма да е безпроблемно“, каза в коментар по темата и Александър Божков.

„Първо, за да се случи това, трябва да се съберат лидерите на всички политически партии и да решат, че №1 в избирателната им листа за евродепутат ще бъде съответната медицинска сестра. Което, според мен, е малко вероятно да се случи.

Второ, Европейският парламент няма да възприеме този подход, защото практически ще им натресем сестрите като евродепутати.

Трето, трябва наистина да преценим какъв е истинският ни приоритет. Да спасим сестрите по този начин и така да признаем, че не знаем друг начин, по който да ги приберем от Либия. Или искаме да имаме евродепутати, които да работят за България от парламента.

Така че наистина смятам, че идеята е добра, но е признание, че нямаме други идеи“, заяви Божков.

"Правно няма никакъв проблем в осъществяването на тази идея. Само че имам усещането, че целта на Стефан Софиянски е да си посъживи партията, тъй като това би накарало повече хора да гласуват за неговата партия", каза председателят на Управителния съвет на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев.

„Тази идея за мен няма сериозен морал. В случая се използва един политически процес за съвсем други цели. Ние ще гласуваме за евродепутати заради целите ни като държава-членка на Европейския съюз.

Иначе подкрепям всички почтени мерки за освобождаването на медиците ни. Спомнете си, че и Волен Сидеров наскоро бе предложил да задържим няколко либийски граждани, пребиваващи в България, които по някакъв начин да разменим за сестрите ни. Това е абсолютно незаконно! Една правова държава не може да си позволи подобни действия. Подобна е идеята на г-н Софиянски – да се използва Европейският съюз без ясно осъзнаване на смисъла на нашето участие в евроблока.

Пък и в края на краищата, резултатът от такова нещо въобще не е ясен. Либия не е член на Европейския съюз. Кадафи какво го интересува, че сестрите ни ще бъдат избрани за евродепутати? Той допусна толкова тежки злоупотреби по време на делото срещу тях, че това по никакъв начин няма да му направи впечатление“, коментира още Красимир Кънев.

"Не съм чула изказването на господин Софиянски, за съжаление, но мога да кажа, че тази идея не се лансира за първи път. Преди няколко дни чух същата идея, предложена от средите на ГЕРБ", коментира за Dnes.bg народният представител от Парламентарната група на „Коалиция за България“ Илияна Йотова.

„Според мен обаче става въпрос по-скоро за популистки изказвания, отколкото за реално желание да се помогне на сестрите ни в Либия. Мисля, че въпросът се използва като възможност за лично изразяване. Имайте предвид, че в Либия се намира и д-р Здравко Георгиев, който е практически оправдан, но ние все още не можем да го приберем в България. Представете си какво би станало, ако тръгнем по пътя, който предлага г-н Софиянски", каза още Йотова.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Не сте сами!
02.02.2007 18:02
Наистина, смятам, че трябва да направим всичко по силите ни за да спасим българите от Либия. Но.....
Ако там на това място седеше човек, близък до сърцето на г-н Божков човек, дали той щеше така сериозно да се замисля за това дали има морал в този метод или какви са "задните мисли" на г-н Софиянски????!!!!!Въпросът ми е риторичен, тъй като отоговорът е ясен не само на мен:(
Моето мнение е, че ако нашето правителство и държава наистина разполагат с някакъв начин да осигурят справедлив процес, то те не бива да се замислят да го направят. Под "справедлив процес" аз разбирам да им се даде възможност да се завърнат в Родината си, така, както това е било осигурено на останалите хора по онова време, които обаче са имали късмета да бъдат поданици на държава, която се ръководи от компетентни и съвестни ръководители. Защо да няма морал в този метод? Нима е по - морално хората, които излъгаха цяла България, вдъхвайки й съвсем умишлено празни надежди, да се появяват по телевизията и гледайки ни оттам нагло да ни обясняват, че сме мързеливи и затова сме бедни/чух тези думи от устата на г-н Костов и много бих искала да видя как протича неговото ежедневие:)/ . Освен това нека не забравяме, че ние така или иначе вече ангажирахме европейското обществено мнение с този въпрос. Странно ми е как г-н Божков дори и в такъв тежък за българските медици момент има сили и желание да мисли отново за нерешени междупартийни проблеми и да разиграва отново един и същ цирк, вече толкова години......Честно казано на мен ужасно ми омръзна да слушам лъжи....и обещания, които никога не се изпълняват.....Само една мисъл не ми дава мира и все ми се върти в главата : "Тежко на онези хора там, тежко ни и на нас, които за разлика от някои свои високопоставени сънародници имаме съвест и чувство за национална принадлежност!"
цитирай
2. анонимен - а софиянски е цъфнал та вързал
02.02.2007 18:11
щото му се пекат дела на гъза и решил да си прави евтин пиар от тъпите си идеи. Малоумник
цитирай
3. анонимен - P.R.
02.02.2007 19:15
Старец вижда навремето две комбайнерки, омазани в масло да ремонтират комбайна и пита:
-А моми, ку иба ината ще тръгне ли?
А те му отговарят:
И двете да ни е..ш дядо, пак няма да тръгне.
Та, си мисля-и министри да ги направим пак мръсните цигани ще ни разиграват, защото така си постлаха нашите управници.
цитирай
4. thomas - На черен хумор ми прилича...
02.02.2007 20:37
Но ако изберат сестрите за евродепутати, най-после ще си имаме пъврите осъдени български политици - друго надали ще се постигне...
цитирай
5. ridiculous - По въпроса за сестрите
02.02.2007 21:38
в Либия се изприказваха такова шеметно количество глупости, та аз вече просто не мога да дам своя оригинален принос към темата ;-)

Тъй или инак от подобно решение има няколко интересни ползи:
1. Както thomas правилно отбеляза по-горе - първите осъдени политици ще доживеем, а това си е удовлетворение.
2. Няма да се червя от срам, когато български политици говорят щуротии в Европа (щото ще бъдат в затвора).
3. Ще прикрием ловко факта, че до този момент не сме произвели нито един политик, който има нещо смислено за казване.

Това са три много интересни вторични печалби от подобен подход и, ако някой с подобна аргументация се опита да спечели гласа ми (вместо със сълзливата версия за Голямото Добро), аз много сериозно ще се замисля по въпроса.
цитирай
6. nakom - Еквивалетно на;
03.02.2007 00:16
Ицо Стоичков президент(много попоулярно през 1994 г.), циганите на сапун, да свалим петолъчката от партииния дом за да си изплатим заемите и прочие умотворения на гениални личности, издигнати от умния, трудолюбив и подтискан български народ.
цитирай
7. анонимен - SESTRITE - EURO DEPUTATKI ( MINETKI)
03.02.2007 04:11
NE MOJAHA LI I NESHTO PO UMNO DA IZMISLIAT.KAK MOJE I DASI GO POMISLIAT,TOVA NAPRAVO E PALNA GLUPOST.TE TAKA ILI INACHE OT DJAMAHIRIATA NIAMA DA IZLEZNAT,NO PONE REPORTERITE DA IMAT SAS KAKVO DA SI CHESHAT EZIZITE.PO WREME NA KOSTOV I NADETO DA NE NE PREDPRIEMAT NISHTO DVAMATA ZNACHI SA ZNAELI CHE MEIM E CHISTA RABOTATA NA MEDIZITE.TO PO TAZI LOGIKA I ZATVORNIZITE TRIABVA DA STANAT DEPOTATI.
цитирай
8. анонимен - Нямам думи...
03.02.2007 07:53
Невероятно Тъпа идея!! А някой замисли ли се кой ще защитава билгарските интереси ако те бъдат избрани за евро депутати?! Не трябва да се обвързва бъдещето на една държава с един съдебен процес, пък бил той и несправедлив. Това само ще докаже неспособноста ни да се справим със ситуацията...
цитирай
9. анонимен - !?
03.02.2007 10:28
Какво искате от идея на моджарско-бълкарското мелезче Боршош и фъфрека Дилов-син, първом появила се в зловоносмърдящата многотиражка "Новинар", винаги славословеща червено-жълтото тулумбаджийчу -кмет и "партиятя" му ГЕРБ? РЕКОХ!!!
Бай Пешо
цитирай
10. анонимен - Ако е изход,защо не?
03.02.2007 11:00
Щом държавата ни,толкова години не можа да направи нищо за да измъкне медиците ни от Либия,защо да не се пробва и този вариант.Все ще е по добре от голите приказки и обещания на разни уж български политици,министри и т.н. А тия дето реват дали ще е удачно медецинските ни сестри да са Евродепутатки,да се замислят пък сега кои са ни Евродепутатите и какви ги вършат,а какви са ни и депутатите тук? ЧЕСТНИ,ПОЧТЕННИ,МИЛЕЕЩИ ЗА НАРОДА И ВСИЧКО БЪЛГАРСКО И РОДНО? А за коментара на Божков важи поговорката за чуждия гръб и тоягите.
цитирай
11. анонимен - za sestrite
03.02.2007 15:42
Da na parvo miasto da sa kakto sestrite , taka i dvamata doktori, bulgarskiat i palestinskiat, tova !

Vaprosat obace e koja partia kogo ste podredi sled tiah. Zada neumuvame v tazi ploskost, zastoto razcepenite desni tarsia ligitimacii navsijak cena. ste minedandaniata, sestrite ste budat posavetvani da si podadat ostavkite po zdravoslovni pricini i na tijano miasto ste izgreiat Kostov, Mihailova i Passi. Kade go Peto, Petko be Petko Bo4arov, kade go?

Za sestrite ima dve stapki ako tova sizborat im za EU deputatai ne e kiorfishek-tova da, i posle kato budat "posavetvani" vsjaka ot partiite im dadeklaria pismenno ce dokato ima deputati v EU parlamenta-ce ste privezda po 15% ot zaplatyte na vsikite si deputaty na smetka na medicite-pette sestri idvamata doktora.

Inace i Gerb, i Ataka i DPS i BSP i KNSB ste prodalzat da se uvuvat v predizbornite si znamena kato maiski paskuli iz 4ernicevite lista, na namesto koprina nesto smardiasto ste navivat i to vkupom. fui.
цитирай
12. анонимен - prost narod-slaba durjava
03.02.2007 22:59
Gledam i ne moga da povyarvam na u6ite si.....A be alankolu,tolkova prosta rabota li e da te priemat za deputat?Ne,4e nyama da se spravyat s rabotata,ama hayde vsi4ki da se vrutnem prez narodnoto subranie..Az predlagam po- prakti4en na4in da oturvem sestrite...Nali sme nay-golemite velikani v sveta..Nyama li nyakoy Rambo kato v amerikanskite filmi da otide i da gi osvobodi?!?
цитирай
13. анонимен - prost narod-slaba durjava
03.02.2007 22:59
Gledam i ne moga da povyarvam na u6ite si.....A be alankolu,tolkova prosta rabota li e da te priemat za deputat?Ne,4e nyama da se spravyat s rabotata,ama hayde vsi4ki da se vrutnem prez narodnoto subranie..Az predlagam po- prakti4en na4in da oturvem sestrite...Nali sme nay-golemite velikani v sveta..Nyama li nyakoy Rambo kato v amerikanskite filmi da otide i da gi osvobodi?!?
цитирай
14. teodordetchev - Понеже е трудно да се коментира кратко...
04.02.2007 20:33
... ето линк към становището ми:
http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=40728
цитирай
15. teodordetchev - Цялата борба е много трудна, защото ...
04.02.2007 20:37
всички козове са в ръцете и из ръкавите на Кадафи. Нека всеки да направи каквото може. Ние можем това:
http://ssi.blog.bg/viewpost.php?id=39491
цитирай
16. анонимен - who is krasimir ot helsinki?
20.03.2007 01:07
njakoj znae li?imam edin poznat toj daje bachkashe za haelsinki po edno wreme,ma e drebna ribka de............
цитирай
17. анонимен - eeeee aabn
20.03.2007 01:08
moje i da ne e
цитирай
18. анонимен - всичко възможно, за да ги освободят
27.03.2007 17:21
според мен трябва да се опита всичко възможно, за да освободят сестрите. Почти никой от нас - дето се ровим в интернет няма представа какво е да си в затвор, камо ли осем години! Защото каквото и да стане със сестрите, ние с вас ще си живеем все пак свободния живот, ще си ходим по работните места, вечер ще се прибираме в що-годе уютните си апартаменти, ще се срещаме с приятелите и роднините се, ще си пием сутрин и когато си поискаме кафенцето, ще ходим където си поискаме, изобщо макар и бедни като цяло ще си живеем както досега. А Ако сестрите бъдат избрани за евродепутати и освободени - това няма да разклати или изобщо или кой знае колко нито икономиката ни, нито политиката ни, а пет човешки живота ще бъдат спасени. А Божков ако беше в затвора /където му е мястото/ друга песен щеше да пее и други аргументи да има.
цитирай
19. thomas - С риск да стана досаден, Анонимен...
27.03.2007 17:28
1. Ти лично откъде знаеш, че те са невинни, та си тръгнал да ги защитаваш? Защото са медици? Защото са българи? Защото нещо знаеш? В последното се съмнявам, а първите два хич не са положителни доводи.

2. Какво те кара да мислиш, че ако бъдат избрани за евродепутати, някой ще ги освободи? Или смяташ, че може би тогава все пак Европа ще се заеме по-сериозно да се пазари за тяхната свобода? Може би, но и това не е толкова сигурно...

3. По това надали има единен отговор, но кое е по-важно според теб? Да бъдат спасени 5 медицински сестри, или една държава от 7 милиона и половина, току-що влязла в ЕС, да бъде представена в Европарламента от хора, които ще работят за нея и за Европа?
цитирай
20. анонимен - за риска и досадата
27.03.2007 17:48
напълно подкрепямгрния коментаркато само добавям -прост народ слаба държава.да го хендрят отвсякъде и той да подкрепя това.на това се казва мазохизъм
цитирай
21. анонимен - "Не сте сами" - Ми айде да го докажем, а?
29.03.2007 13:35
Предвид това, колко години търпим разни продажни управници, които разграбват държавата и нас непрекъснато - именно същите тези, които представляват 90% от депутатите в Народното Събрание и всеки от тях има по една лентичка на ревера в стил "Аз няма да си мръдна задника за тях, но пред другите (и най-вече пред медиите)трябва да съм съпричастен".

ЕвроДепутатите имат много силна заслуга за това къде точно отиват парите от ЕВРО Фондовете. СЕГА СВЕТВА ЛИ ВИ ЗАЩО ВСИЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ СА ПРОТИВ ИДЕЯТА ???

От общо 18 места в европарламента Аз лично предпочитам 6 МЕДИЦИ И НАШИ СЕСТРИ, отколкото 18 ПРОДАЖНИ И ПРОДЪЛЖАВАЩИ ВСЕОБЩОТО РАЗГРАБВАНЕ "ПОЛИТИЦИ"!!!

Медицинските сестри НЕ СА САМИ! Време е да го докажем НЕ САМО С ДУМИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5462850
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930