Европейски граждани нахлуват в България с цел да си набавят уголемяваща гърдите бира, съобщи Ananova.
Влизането на страната ни в ЕС отмени всички мита за износ към страните членки, което вдъхнало кураж на много европейци да опитат чудотворния лек.
Ако още не сте се сетили кое е това мистериозно пиво, помагащо на жените в нужда, ощастливяващо толкова много мъже, тази съкровена народна тайна, която - щем не щем, ще трябва да споделим с Европа, ние ви съобщаваме, че става въпрос за “Boza”.
Ananova хвали кафеникавата, сладникава напитка по следния начин: Зърнената бира, наречена Боза (с главна буква, разбира се), се прави от ферментирало бяло брашно и мая .
Тя се разграбва масово от собственици на барове, търговци и обикновени купувачи от цяла Европа.
Преди няколко дни стана ясно, че румънците щурмуват страната, за да се сдобият със скъпоценната ни бозица, но вече не са единствените обхванати от истерията.
От Ananova цитират австрийския земевладелец Клаус Шмид от ски курорта Шладминг: “Чувал съм за бозата, но тя винаги се оскъпяваше много заради таксите. Сега, след като те паднаха, смятам да почна да я предлагам на туристите”.
Големи възможности се отварят пред производителите на боза. Само и предлагането трябва да е на ниво.
В теле-шоповете вместо лосиони, забъркани от “тайнствени билки открити, съвсем на скоро в джунглите на Амазония”, и таблетки, уголемяващи различни части на тялото, ще се предлага тайнствената българска напитка Боза, чиято тайна се пази от родопските баби.
Ако не вярвате в истерията около българската боза, си припомнете интервюто с бандата Kultur Shock. Марио искаше искрено да помогне на момичето, което го бе помолило за пратка боза, но как да й занесе, при тези драконови мерки за сигурност по митниците?
Сега можем да успокоим девойката - днес Европа, утре по целия свят. Рано или късно бозата ще навлезе и в Щатите.
Така е! Влязохме в Eвропа, но не може само да взимаме, трябва и да даваме. Шкембето нищо чудно да се окажа следващият продукт, поел в западна посока, като най-добрият бульон трезвй.
Дали България ще стане по-известна с бозата, отколкото с киселото мляко?
Дали “българска боза” ще се споменава гордо като “кубинска пура” или “самоковски картоф”? Е не, че картофът е световно явление, но е добър пример за региона.
Едва ли ще постигнем подобни висини, но който твърди, че Европа не дава шанс на родната продукция, да се засрами и да иде в ъгъла. Аман от песимисти.
12.01.2007 19:10
12.01.2007 19:23
12.01.2007 19:53
12.01.2007 20:23
12.01.2007 23:01
12.01.2007 23:38
13.01.2007 00:18
Интересно от къде авторът е извадил тази информация /или по-точно дезинформация/ ?
За негово сведение живеещите в Централно-Европейските и в Южно-Европейските страни много добре знаят какво е боза .Та нали там е пълно с емигранти от Балканския полуостров и от страните в Северна Африка и Близкия Изток ,там,където тази напитка е разпространена и се прави от просо или ечемик , а не от брашно.....
Що за идиотщини е написал авторът ? Известно ли му е с какво отвращение се отнасят хората в Западна и Централна Европа към бозата и защо в Австрия и Германия наричат това питие "Швайн бир"?
13.01.2007 01:07
13.01.2007 04:23
13.01.2007 05:19
SAMO BANI4KI LIPSVAT...
Усмихвайте се повече:)
13.01.2007 18:09
Оригиналната напитка се прави от просо, но разпространената на пазара боза е направена от брашно. Всеки с малко търпение може да си направи боза в къши. Ето рецептата:
1/2 кг брашно се пресява и изсипва в тиган и с непрекъснато бъркане с дървена лъжеца се запича на котлон, докато добие светлокафяв цвят. Прибавя се хладка вода до консистенция рядка боза- имайте предвид, че тя се сгъстява при престой. В сместа се изсипва се 300-400 грама захар /пробва се след разбъркване на вкус/. Ако не е сладка се добавя още. Сместа се разбърква добре и към нея се прибавя около 200 мл леко ферментирала боза от магазина. Сместа се излива в порцеланов или емайлиран съд да престои едно денонощие при стайна температура. След това бозата е готова за пиене. След първия опит можете да увеличите количеството на продуктите. У нас 10 литра боза свършваше за 2-3 дни.
Да ви е сладко!
13.01.2007 20:57
13.01.2007 21:52
14.01.2007 19:09
Ta towa koeto iskah da kaja e 4e edinstwenite potrebiteli w 4ujbina na boza shte bydat bylgarite a ako slu4aino zaribime i ostanalite shte e 4udesno no ne mi se wqrwa. Prosto dosega nito gyrzi nito germanci na koito sam predlagal boza sa q haresali.
15.01.2007 09:58
15.01.2007 13:32
16.01.2007 10:05
16.04.2007 20:41
05.05.2008 12:18
balgarski sa kiseloto mlqko , 6opskata salata i 6kembe 4orbata
10.11.2008 15:05