Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2007 09:53 - ЕС мъчи трудна сделка с Либия за сестрите ни
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 6193 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 05.01.2007 10:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Европа среща доста пречки в опитите си да сключи сделка с Либия за живота на петте български медицински сестри, осъдени на смърт, и стотиците деца, заразени с вируса на СПИН, пише Файненшъл таймс в днешния си брой.

Въпреки надеждите за намиране на решение, позициите на ЕС в преговорите отслабват, заради основната роля, която Либия играе в усилията да ограничи имиграцията от Африка към южните части на Европа.

Либийското правителство е изчислило, че в страната има между 1 и 1.2 милиона нелегални имигранти, стотици хиляди от които се опитват да стигнат до Европа, основно през Италия.

Евросъюзът се надява и да започне разговори  и за увеличаване на сътрудничеството с Джамахирията по отношение на залежите й от петрол.

ЕС не е в позиция да оказва ефективен натиск“, коментира Оливър Майлс, бивш британски посланик в Либия и настоящ заместник председател на Либийско-британския бизнес съвет. 

„Мисълта, че ако ритнеш Либия достатъчно силно, тя ще направи каквото искаш, е доста грешна“, подчертава той.

Либийските съдии два пъти намериха сестрите и палестинския лекар за виновни в заразяването на над 400 деца с вируса на СПИН, и ги осъдиха на смърт

Много международни експерти обаче потвърдиха, че заразяването, което е станало през 1998 година, е в резултат на изключително лошите хигиенни условия в болницата в Бенгази, а не на умишлени действия от чуждестранните медици.

Гневът, разярил се в България, и призивите в българските медии за бойкот на Либия, имаха много малък ефект върху останалата част от съюза. 
 
„Отношението ни към Либия няма да се промени заради присъдите“, заяви говорител на британското външно министерство, подчертавайки, че решението на съда трябва да бъде разгледано и от две по-висши съдебни институции.
 
Либия от своя страна спечели малко уважение в резултата на решението си да се откаже от оръжията за масово унищожение и да осигури компенсации на роднините на загиналите в атентата над Локърби през 1988 година.

„Мислехме, че миналата година ще стигнем до споразумение“, твърди висш представител на ЕС, цитиран от Файненшъл таймс, имайки предвид надеждите след отмяната на смъртните присъди от либийския Върховен съд през декември 2005 година.
 
„Но след като България влезе в ЕС, Либия вероятно прецени, че животът на сестрите струва повече“, добавя той.

Правителствата на страните-членки на евроблока продължават да осъществяват неформални разговори с Триполи и според някои представители на евроблока, все още съществуват основателни очаквания, че ще бъде постигнато споразумение, пише още Файненшъл таймс.

Преди дни либийският лидер буквално направи връзка между свободата на атентатора от Локърби и свободата на българските медицински сестри.

В реч по случай настъпването на Нова година, Муамар Кадафи обяви и, че Международният фонд за подпомагане на семействата на болните от СПИН либийски деца е празен.

Очакванията на българите за развоя на събитията в Либия пък са съсредоточени най-вече около хипотезите за освобождаване на сестрите ни, ако платим на Либия, или за изпълняване на присъдите, показа анкета на Dnes.bg.



Тагове:   сделка,


Гласувай:
0



1. andreytcho - В готовност да понеса псувните......
05.01.2007 10:06
Абе айде да ги бесят или стрелят то се видяло че за България никой не го ебе. България няма нужния респект. Ако бяха Американци досега да са издадени новите карти на света със САХАРА малко уголемена.
цитирай
2. анонимен - не очаквайте помощ от ЕС
05.01.2007 10:21
Страните членки на ЕС не са заинтересовани да упражняват натиск върху Либия, защото това засяга техните икономически интереси-емиграция от Африка, петрол, търговски сделки. В последните години Либия се превърна в Африкански "тигър" въпреки, че в Африка такова животно няма. Това кара Гадафито да се чувства значим и да изказва мнения, които не се харесват на ЕС, но имам чувството, че всички са навели виновно глави. ГАДафи ни показва, как се преговаря с ЕС от позиция на силата.
-Къде сме ние?
цитирай
3. анонимен - Делото ще се точи още
05.01.2007 10:43
Не е ли очевидно че никой не смее или не иска да натиска Либия сериозно по въпроса (не само ЕС, и България не иска)
Либия от своя страна няма интерес делото да приключи и да убие златната кокошка с която шантажира България и Европа и света. Там някой беше казал че сега когато България е част от EU сестрите струват повече и е много прав.
Така че най-вероятният развой е делото да продължава и продължава докато един или няколко от подсъдимите не умре в затвора в резултат от чудовищното психическо напрежение. Дори се учудвам (а сигурно и Кадафи се учудва) от невероятната издържливост и воля за живот на сестрите, че оцеляха до сега и дори не се чува да са сериозно болни.
И когато някой (или няколко) умре в затвора, съда ще заключи че той е виновен, останалите са му помагали ама не са за смъртна присъда а за затвор, който вече са излежали и така и вълка сит и агнето цяло.
Не е ли ясно че тези жени са вече мъртви? Нима някой вярва че след като вече 7 години живеят в зарвор, и през определено време получават по някоя смъртна присъда и са обект на омразата на всички около тях, дори и да бъдат освободени, ще могат да се възстановят от тази травма и да заживеят нормално?
Жалко, много жалко за жените.
цитирай
4. анонимен - Може ли някой вещ да ме информира с какво ни помага ЕС в случая?
05.01.2007 10:53
Благодаря предварително
цитирай
5. анонимен - "censured"
05.01.2007 11:21
НА ТОЯ МИРИЗЛИВ АРАБИН (KADAFI) СТО САКАТИ КАМИЛИ ДА МУ ГО НАБУТАТ В КОСМАТИЯ, УСРАН ГЪЗ!!!
цитирай
6. анонимен - така ли?
05.01.2007 11:26
като американците ги ритнаха преди години онези се пoдвиха i мълчаха... европа просто не става за нищо.

политика не става като само пушиш дрога и пееш кумбая
цитирай
7. анонимен - ...
06.01.2007 14:35
След Садам Хюсеин май Кадафи е на ред! Ама не от нас , а от самите либийци.
цитирай
8. анонимен - за кадафи
07.01.2007 15:23
война! ако имаме малко достойнство
цитирай
9. анонимен - ...
08.01.2007 14:27
glavnata ni cel e te da si doidat. Spored men trqbva da bydat razmeneni sre6tu libieca, vypreki 4e taka gi priznavame za vinovni, no pone 6te si doidat jivi v Bulgaria. Sigurno tova ne e nai-pravilnoto re6enie, no tova e edinstveniqt 6ans te da si doidat
цитирай
10. анонимен - Razmiana
08.01.2007 18:19
Neka vsi4ki da rabotiat kam razvitie za zamiana s terorista
libiez-v kraina smetka Libia plati dosta pari na ope4elenite
Osven tova na Kadafi ne moje da mu se kazva kakvo da pravi- niakoi hora zabraviat tova.
dori i da nee spravedlivo az sam za tova sestrite da se vurnat tuk za da zabraviat koshmarite i mu4eniata zavinagi!
Predstavete si , 4e vie ste tam v tezi gadni mrusni kilii
zaobikoleni ot nekupani arabi s vuzglasi Alllah i smurt-kak shte se 4uvstvate!
Ne vi li napomnia za neshto stavalo predi prez poslednite 500-600godini i po nashite zemi!
Jalko,4e libiizite zabraviha koi im stroeshe putishta,mostova,bolnizi i kolko hora bulgari rabotiha prez komunizma v Libia!
Neka da gi otturvem jivi i sled tova da im pokajem nasheto otnoshenie si umno i s dostoinstvo!
цитирай
11. анонимен - Ами ако са виновни ?
09.01.2007 06:31

Някой да е прочел някъде с какви доказателства разполагат либийците?Някой да е видял някъде в
българската преса нещо публикувано от обвинителния акт?Някой да може да обясни защо само в тази болница има епидемия,докато в много по-мръсни и третокласни болници не се е появила?
Има ли нещо вярно,че банките с заразена кръв са внесени от нашите сестри по поръчка,срещу заплащане/дебело/...Има и други въпроси...Размяна е най-разумното действие и най реалното и възможното...
цитирай
12. tzapata - и да са, и да не са виновни.......
10.01.2007 10:13
каквото и да са не/направили, трябва да ни е ясно че става въпрос интереси. Изкупителната жертва е намерена, сега остава и да се реши проблема с дълга, който има Либия към нас. Дори да се немери компромисно решение за този дълг - присъди ще има и па, и пак и то не по различини от досегашните две. Колкото и неприятно да звучи.
цитирай
13. анонимен - podgotovka
04.03.2007 00:25
Ne e Garancia che sedim i ne pravim nishto ..
moje da se izvarshvat taini operacii ot Bg ili EU strana...
moje da se podgotvqt voenni deistviq koito trqbva da si ostanat v izkluchitelna taina...
moje da se konstruirat RAzni raketi .. da se podgotvqt tankove i da se trenirat usileno voiskite... i vsichko tova taino..
Sas sigurnost razoznavaneto raboti zdravo sega...
trqbva da se znae s kakvi voenni sili razpolagat libiicite..
kakto nqkakvi terroristi mogat da se sdobiqt s chudovishni orajia taka i libia moje da ima..
moje da ne e nikak udoben plana za voina s libia...
kolkoto i da sam nazloben...
Az libiec vidq li (znam li che e libiec) losho mu se pishe .
ama celia toq kuraj za 3 milionna nacia ot zapadnali .. mn po zapadnali dori ot nashite cigani hora e stranen ..
qvno ili imat grab ili imat orajia.. za nikogo ne e taina che malkata ni darjavica moje da bade pometena s 2 raketi
neka Razuznavaneto i dalgata podgotovka si svarshat rabotata...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5452747
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930