Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.12.2006 11:55 - Дневниците на един патриарх
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 8686 Коментари: 34 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2006 12:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

image

Ново двайсе, тоест 92 /ще разберете по-надолу/, удари българите последните дни.

Патриархът на Българската православна църква – Максим, за когото не е много ясно дали все още е в болница или се е прибрал в покоите си, поиска от Бойко Борисов последният да разчисти пазара на антикварни вещи около площад „Александър Невски“.

В мотивите си 92-годишният патриарх твърди, че „изложеното за продан до голяма степен представлява лоша гледка за чужденците, отправящи се към храм-паметника "Св. Александър Невски" като забележителност от първа величина на столичния град“.

Максим благородно твърди още, че „иконното и картинното изложение, разположено на страничната алея, не е в ущърб на общата гледка на храма и би могло да остане там“.

Тук иконните и картинни продавачи се очаква да паднат на колене и да благодарят горещо за свишето позволение.

Ние обаче имаме друг поглед върху нещата и възнамеряваме да го споделим.

Много е вероятно 92-годишният Максим да има малко изкривена представа за правомощията си, които, според нас, не включват разпореждане с това какво и как трябва да бъде премахнато от територията на площада /а и от всяка друга територия в страната/.

Ако иска да си мести амвона – окей, но да се разпорежда с цели площади изглежда доста мегаломанско, а мегаломанията определено не е сред най-християнските добродетели. Нали? Или бъркаме?

Ами ако в един хубав ден патриархът поиска да бъдат срутени куполите на храма, за да осъществява по-пряка връзка с Бога, дали и тази му молба ще бъде сериозно обмисляна и дискутирана?

А ако пожелае, след като премахне пазара на антикварни вещи, и изведнъж нещо му се види пуста обстановката, да кютне един цирк, за да внася разнообразие на площада?

На който площад, ако ги няма антикварните вещи, ще остане на едното „иконно и картинно изложение“ и вечният огън на Незнайния воин.

И вероятността някой чужденец да купи нещо остава минимална, ако не се броят свещичките в храма, по 20 стотинки бройката.

Защото 92-годишният Максим /неслучайно повтаряме възрастта му – не че имаме нещо против възрастните хора, но от един момент нататък повечето от тях са известни с леко налудничавите си идеи/, не е ясно кога за последно е минавал с чужденци през „загрозяващия площад“.

На нас обаче ни се случва често и смело можем да твърдим, че чужденците определено проявяват здрав интерес към това квадратче пред „Александър Невски“.

Обичат да си пазаруват разни неща оттам, както и от бабите с дантелите, а понякога им се е искало да купят и самите баби. Дали пък да не ги премахнем и тях?

Ето такива мисли ни минават през главите последните дни. Ако и с вас е така - споделете.

А ние се надяваме подобни мисли да осенят и кмета на София, и да не тръгне да „разчиства“ /интересно е и как Максим си представя картинката с разчистването – Бойко  ходи с ръжен, троши сергиите и ги прави на скрап?/

Защото, ако не се вслуша в молбите на патриарха, столицата ще запази едно от малкото си автентични местенца.

И тогава, както вика патриархът, и ние ще благодарим кмету за „грижата ви за благоукрасата и великолепието на столицата“.

Даже ще му пожелаем „Божието благословение да бъде над Вас". Амин.



Тагове:   патриарх,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Този индивид Максим не можа да си ...
07.12.2006 11:59
Този индивид Максим не можа да си оправи църквата /защото е ченге и има нисък интелектуален потенциал/, а сега се загрижил за площада! Това е най-очарователното място в София, ако не му харесва на индивида - да иде в някой манастир високо в планината, там му е мястото до края на живота му!!!!
цитирай
2. анонимен - ново 92
07.12.2006 12:08
следващата гениална идея на Максим може да е някоя наредба за молебените в маршрутките
цитирай
3. sineater - здравейте
07.12.2006 12:09
забавен ми е езикът, на който пишете. стига да остане в рамките на блогоговоренето - добре, но не се правете на информационен сайт, ако толкова детински ще коментирате събитията. имам право да ви го кажа като човек, който чете и не смята, че журналистическата професия е хоби. или вие не сте журналисти?
цитирай
4. estrella - Ми да
07.12.2006 12:09
иначе женски пазар може да си остане. Да. Съгласна съм. Давай, Максиме, давай.

Тц, тц.
цитирай
5. анонимен - И защо да не иска да е махнат?
07.12.2006 12:11
Аз също искам да се махнат оттам. Проблема е обаче, че изобщо не ми пука за чужденците. Просто на мен не ми харесва. Нека се върнат в градинката пред Кристал.
цитирай
6. анонимен - Патриархът
07.12.2006 12:11
Ама гениален е тоз патриарх. Да вземе да разкара и Незнайния воин тогава, че внася едни елементи исторически, които са несъвместими с ареала на храма. Що не ходи да си доизживее някъде годините и да не се излага?
цитирай
7. анонимен - брех!
07.12.2006 12:12
Това е една от малкото статии които определено НЕ ми харесват в сайта. До сега всичко вървеше гладко с добър тон и прочие. Сег на някой му скимна да се заяде с молбата на патриарха свързана с циганията пред един от големите български храмове. Аман от недоносчета които се опитват да раздават правосъдие. Като станете на годините на патриарха тогава оспорвайте молбите му. До тогава избирайте ББ за кмет!
цитирай
8. анонимен - MAKSIM
07.12.2006 12:15
da e jiv i zdrav o6te dulgi godini
цитирай
9. анонимен - е най-накрая
07.12.2006 12:15
някой да каже нещо по въпроса, ебати. Писна ми от разпоредници, всеки да иска нещо да се маха, слага. Аз пък не искам да се маха антикварната грозотия. Просто си ме кефи.
цитирай
10. анонимен - Дневниците на един патриарх
07.12.2006 12:19
Пазарът съществува в този си вид единствено и само заради чужденците. Старческата деменция на Максим е ясна отдавна и не си заслужава да се коментира. А искане на водач на църква, която за последните 17 години не е отворила едно сиропиталище, едно собствено училище, една безплатна кухня за бедни и продължава да си къта парите в Москва ми се вижда грозно, обидно и много други неща излизащи от рамките на добрия тон.
Мисля че е крайно време Максим да си отиде и да дойде друг(задължително много по-млад), който да промени нещата
цитирай
11. анонимен - до горния
07.12.2006 12:31
а на мен пък ми писна от недоносчета, които гъзоближат и се подлагат на всеки. Като е на 92, ченгето, та трябва да го слушаме със зяпнала уста ли?
цитирай
12. ssstto - „изложеното за продан до голяма ...
07.12.2006 12:32
„изложеното за продан до голяма степен представлява лоша гледка за чужденците, отправящи се към храм-паметника "Св. Александър Невски"-еми лоша гледка е и не само за чужденците.Ако на някой му харесва да си каже.Понеже гледам че icq-то на днес4о е като на krasitta,защо ти беше необходим еще един блог главен редакторе?
цитирай
13. krasitta - до ssstto
07.12.2006 12:41
за да има някаква обратна връзка. Така или иначе го махнах. И блогът не ми е личен :)
цитирай
14. анонимен - Jalko za curkvata NI!!
07.12.2006 12:42
Nie sme si vinovni za tezi otkloneniq. Maxim trqbva6e otdavna da sme go razkarali. Uzurpira edinstvenata vajna instituciq v istoriqta Ni, no nie go ostavihme. Kakto i vsi4ki ostanali 4engeta s ograni4eni umstveni vuzmojnosti, no sposobni na spletni i bezskrupulnost. I mn mn ograni4e. A sega antikvarite mu vinovni.
цитирай
15. анонимен - Мнение
07.12.2006 12:49
Според мен, човека си е прав за тоя вехтошарник. Одавна трябва да се разкара от там...А относно дали е ченге.....малко грозно е да се коментира точно това.
По-добре да се направят хубави магазини за по 800 лв./м2 наем и да се дадат на търговците. Аз мога да ги построя ...и понеже съм готин ще им ги дам на 798 лв./м2. А за всички злобни човечета... приятен ден.
цитирай
16. monnio - интереса клати феса, а dnes4o?!?
07.12.2006 12:52
Че Максимушка е изкуфял е ясно, туй че не е точния човек за управляващ БПЦ - също, обсъждам и комунистическото му назначение.
Сигурен съм обаче че искането за махането на битака е от новия властник в БПЦ- варненския Кирил, към момента Максим е просто фигурант.
Подкрепям напълно молбата на Синода, сградата в която се помещават е една от емблематичните за София. тя с храмовете Алекнасдър Невски и Света София са част от цялостния архитектурен ансамбъл в района.
Това импровизе пазарче стои като изс..но там. щом трабва да са в центъра да ги пратят в градинката на парламента, хем ще са до така лелеяния от търговците на боклучета (антики) храм Ал. Невски, хем до Парламента и ще се добълват с колоритния гайдар, мормоните, педалите и всякакви други активисти дето се чучват срещу паметника на св. Климент.
цитирай
17. ssstto - Не стига,че е грозно
07.12.2006 12:53
амие и съмнително законно.До краситта:на котката и хамстера ти няма ли да направиш блогове :)
цитирай
18. anahata - Смятам,
07.12.2006 12:56
че преди да се изсква премахването на пазара пред "Александър Невски", трябва да се махнат сергиите, поместени в почти всички православни храмове. Идете да видите сергията, изтипосана вътре в новата църква на Кръстова гора, тази - пред църквата св.св. Четиридесет мъченици във Велико Търново, пред Соколския намастир, или магазинчето в двора на Рилския манастир, а пък за чаршията пред Бачковския манастир не ми се говори!!
И какво да кажем за това, че в повечето църкви светената вода се продава в пластмасови бутилки!!
Нали в Светото писание се казва, че трябва първо да видим гредата в собственото си око, преди да искаме да извадим сламката от окото на ближния!
цитирай
19. krasitta - ssstto
07.12.2006 13:02
хамстер нямам. За котката - ако пожелая, ще си направя и негов блог. None of your business. Демек - гледай си работата :)
цитирай
20. анонимен - Има право
07.12.2006 13:10
Чета, чета и се изумявам докъде може да стигне некомпетентността на журналистите.Първо -проверете дали случайно тази земя не е на църквата ?Второ-дали патриархът случайно няма право да се разпорежда с нея и просто от учтивост е помолил кмета(най-вероятно му е заповядал даже).Трето -ако сте чели Библияти или сте гладали някой от многобройните филми за Исус Христос щяхте да знаете отговор на въпроса -защо не трябва да има пазар на територията на Църквата.Възмутена съм.Грехота е да коментирате изказмане на партиарха по този начин.
цитирай
21. анонимен - Разочароващо
07.12.2006 13:13
Силно съм разочарован и от стила и от позицията в тази статия. Меко казано непрофесионално. Стил - сигнално жълто. За възрастни хора, още повече свещенници, се говори поне с уважение. Човека е изразил мнението си пред кмета, както има право да направи всеки. С нищо не е превишил правомощията си, нищо глупаво не е направил. Аз също смятам, че сергиите нямат място там, без да съм на 92.
Наистина ли статията е плод на целия екип на днес.бг. Би било хубаво да се окаже плод на конкретен човек от този екип. Тогава ще знам, че не харесвам конкретно неговата работа. Сега съм принуден да не харесвам целия екип ...
цитирай
22. анонимен - напълно подкрепям
07.12.2006 13:14
написаното. Не може на някакъв дядо изкуфял да му хрумват разни си неща и айде, всички да търчат да му услужват. А коментар № 10 мисля, че казва цялата истина за Максим. Четете го внимателно.
цитирай
23. анонимен - Kakva zemya na zurkvata, be, tya ...
07.12.2006 13:17
Kakva zemya na zurkvata,be, tya mu6morozi iskat o6te da zabogatyavay, tyahnoto si e dolnopreben biznes s zurkovni simvoli, sbiha se i za sve6tolivnizata! Ayde sega, cyalata zemya v Sofia - na zurkvata, roest - na Maxim! A dezata ne znayat ve4e koy e Hristis pokray tyahnata al4nost i debeloo4ie (i debeloguzie!!!!!)
цитирай
24. monnio - на анонимниците ...
07.12.2006 13:22
нищо не можеш да има кажеш лично:(
ако застанеш на площад св. Неделя и се завъртиш на пета всичко което попадне в полезрението ти са църковни сгради без хотел Балкан и съдебната палата. Че църковниците не са китка е вярно но като не си поне малко в темата се изказваш некомпетентно и ставаш смешен/а.
цитирай
25. анонимен - Govorim za drug ploshtad, mayna!
07.12.2006 13:27
Govorim za drug ploshtad, mayna!
цитирай
26. анонимен - нашата църква
07.12.2006 13:33
е ужасно алчна. И тя не успя да устои на напъна да се разцепи на две. Това никъде го няма.
цитирай
27. monnio - църквата не е непременно и само БПЦ
07.12.2006 13:39
има много свестни клирици, дори относително свестни владици има. важно е хората които ходят на литургия да са свестни.
нека ние си вършим каквото се иска от нас, другото ще си дойде с помощ свише.
цитирай
28. estrella - До анонимен 20
07.12.2006 14:03
Кесаровото - кесарю, божието - богу.

Само дето нашите "свещеници" са забравили втората част. БПЦ е най-прогнилата структура в Държавата без да преувеличавам.
Спрях да ходя на църква след като 1) един от прехвалените от някой тук владици, а именно Инокентий стана 100 кила две години след повишаването си в сан и 2) Поповете от църквата, в която ходех идваха на "работа" с мерцедеси, а след литургия пиеха кафе в техните собствени барове, на пъпа на града.
Материалът няма нищо общо с вярата. Успокойте се малко.
цитирай
29. rationalnumber - Искам да се покая
07.12.2006 14:16
Онзи ден в пристъп на безумие закупих две бухти с шоколад и кокос от Dunkin Donuts насред коледните пости. Само тази постъпка е достатъчна, за да горя на кладата, заедно с антикварните фотоапарати и ушанки от втората световна, но Лукавият ме отведе дори по-далеч... Замаян от грешни и чревоугоднически помисли паркирах моторното си превозно средство пред Храм паметника на Отца и Сина и Светия Дух и Максим. И извърших ужасно и небого(максимо)угодно деяние...Изядох ги, забележете , без да гася двигателя!
Маах бухти с косос, а Храмът се отразяваше в предното стъкло, като на своеобразно автокино.
Оттогава ме преследват кошмари. Строго лице с дълга бяла брада, укоряващ поглед и партийна книжка в ръка (това пък защо ли?!странно...) ми се явява насън и казва: "Защо оскверни светия площад, безумецо! Покай се, или ще бъдеш разчистен от Генералния Страж Господен..."
О, как горко роня сълзи и се разкайвам! Не постъпвайте като мен, добри ми хора... Почитайте Го и славете името Му (с главно М) и не си купувайте боклуци от антикварите, защото те ще бъдат наказани с Максимална сила небесна....

P.S. Увеличете вярата си на MAX ! :)) И, за бога, молете се мълчаливо, за да не събудите светия Старец...
цитирай
30. анонимен - saglasen sam da se mahnat ot tam tezi ...
07.12.2006 23:59
saglasen sam da se mahnat ot tam tezi sergii4ici,gledkata ne e priatna.triabva da ima pazari na opredeleni za tova mesta,ne moje da razpane6 edno odialo na sredata na ulicata i eto ti magazin.
цитирай
31. estrella - Редно е Максим
08.12.2006 15:48
да пише и на кмета на Париж. Там целия хълм Монмартр е пълен с антиквари, които, о боже! продават стоката си на улицата.
цитирай
32. анонимен - Razo4arovanie...
18.12.2006 12:57
.... Moje bi dumata e malko silna, no imenno tova izpitah, dokato 4etoh statiata. Strahoten ekip ste i e jalko, 4e ste dopusnali takava drebna i nekorektna proiava. Viarno e, 4e vseki ima pravo da izkaje svobodno mnenieto si, nali v tova e smisula na demokraciata, no su6to taka ne biva da se naraniava ne4ie dostoinstvo.
Uvajavam truda na "babite s pletkite", no ne sa osobeno krasivi prostorite, opunati mejdu durvetata v gradinkata.... Spomenava se i Monmartur - e da, no tam se prodavat predi vsi4ko kartini, plastiki, knigi....
цитирай
33. анонимен - Е не! Верно ли сте публикували по...
19.12.2006 16:13
Е не! Верно ли сте публикували подобна статия?
Чета ви съвсем редовно, но тази статия и мненията, изразени от екипа ви.. Кой е прекалил с правомощията казвате..?!
цитирай
34. анонимен - Изгонете търговците от жрама
17.02.2007 00:59
Това вече се е слючвало.... И не и им е там местото.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5453884
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930