Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2007 14:43 - ДПС не се плаши от принципа за уседналост
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 1466 Коментари: 2 Гласове:
0



„Нека да оставим на съда да вземе своето решение и след него ще коментираме казуса с българските медици“.   Това заяви пред Dnes.bg членът на ЦИК Велислава Кръстева.   На 15 април ЦИК отказа регистрация за евровота на задържаните медици в Либия, а от партията „Ред, законност и справедливост“, издигнала Кристияна, Валя, Снежана, Нася, Валентина и д-р Георгиев за членове на Европейския парамент, обжалваха решението й пред Върховния административен съд.   По думите на Кръстева ЦИК е взела решението да не регистрира медиците, защото е спазила Закона за избор на евродепутати. В него е залегнал принципът за уседналост и е записано, че кандидатите за ЕП трябва да са живели през поседните две години в България или страна-членка на ЕС.   Пред Dnes.bg Велислава Кръстева, която е избрана в комисията от квотата на ДПС, заяви, че не смята принципа за уседналост като пречка, която засяга „конкретна група избиратели“.   „Не смятам, че това ще има пряко отражение върху вота на ДПС“, каза тя.   За нея въпросът за уседналостта е принципен  "и както видяхте ДПС като една отговорна политическа партия не предприе стъпка за сезиране на КС по отношение принципа на уседналост и това беше направено с изричното ни желание по никакъв начин да не се поставя под въпрос изборният процес“, каза Кръстева.   Централната избирателна комисия е готова и с указанията си за броенето на преференциаления вот, каза още Кръстева. Новото при него е че избирателят има правото освен  да даде своето предпочитание за конкретна кандидатска листа, да има и възможността да избере и да премести даден кандидат напред в листата.   За Кръстева преференцията въвежда мажоритарен елемент. “Като политолог аз смятам, че това създава предпоставка за организирането на вътрешна кампания в отделните кандидатски листи, което се явава един много демократичен инструмент“.   Тя бе категорична, че комисията ще спази закона и резултатите от изборите ще бъдат обявени веднага след тяхната обработка.   „Може да има известно забавяне във времето по повод на обработката  на преференциалните гласове в отделните листи, но броят и разпределението на мандатите ще бъде ясен почти веднага“.   Пред Dnes.bg Велислава Кръстева допълни, че изборите за Европейски парламент са изключително важни за България, защото „това е е първият реален политически акт, който страната ни като член на ЕС ще извърши. "

От: Златко Желев z.zhelev@dnes.bg


Тагове:   ДПС,


Гласувай:
0



1. анонимен - ДПС като една отговорна политическа партия
18.04.2007 23:17
"ДПС като една отговорна политическа партия" - Това майтап ли е? Или трябваше да се спомене, че отговорността е към Турция и нейните интереси.
цитирай
2. анонимен - Въпрос:
19.04.2007 12:39
Има ли възможност да се правят едновременно две поправки-да се задраска някое от имената и да се пише някой на друго,по-предно място?Моля,дайте примери!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5463948
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930