Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2017 21:15 - доц.Минев и електроцентралите
Автор: bven Категория: Технологии   
Прочетен: 1793 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 21.07.2017 23:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Доц. Емил Минев: Пирамидите са слънчеви електроцентрали - Алтернативни технологии и наука Написано от H. Петък, 29 Януари 2010 17:21

   Емил Минев е роден през 1952 г. във Враца. Завършил е инженерна физика във Факултета по физика на СУ "Св. Климент Охридски". Има специализации в Русия, свързани с военната индустрия. Работил е в обединението "Металхим" и към БАН. Автор на 29 патентовани изобретения. Доцент, доктор на техническите науки. Съосновател на фондация "Слънчева енергетика".     Миналата седмица БТА съобщи, че по ваш проект за слънчева централа ще се строи завод за производство на гориво от отпадъци в Шумен. Вие мечтател ли сте, изобретател или и двете?
    Аз стоя на земята, вгледан в Космоса. Защото цялата енергия идва оттам. Ние сме деца на Слънцето. Не можем да гледаме само в краката си. Всяка секунда Слънцето ни дава енергия за 700 млн. евро по цени на "Топлофикация". Ей така ни ги дарява, а ние не ги използваме. Когато учех във Физическия факултет, се заинтересувах не само професионално, но и като хоби от спътникова метеорология, геофизика, астрофизика. После започнах да работя към Военнопромишления комплекс. Създавахме изделия, свързани с полупроводниковата електроника, с лазерите. Бил съм в лабораторията на Басов, един от създателите на лазерите. Установихме, че микро и макро светът са свързани и трябва да се гледа комплексно. За съжаление, повечето хубави идеи първо минават във военни ръце. Там преседяват може би около половин век, за да могат да излязат и да започнат да носят полза на хората.
    Тогава ли ви хрумна, че Слънцето може да бъде източник на енергия по начин, различен от вече познатите?  
    Някъде през 1969-70 г. по настояване на колеги от Техническия университет (тогава ВМЕИ) се създаде комбинат за нови енергийни източници. Мой братовчед беше директор в Разград на завода, който правеше първите водни колектори КВТ-4. От средата на 70-те и нататък те се прилагаха главно по черноморските бази хотели в Златни пясъци, в Приморско, един кухненски блок в Бургас. Казвам го, защото братовчедът по-късно се включи в разработките. А на мен като на млад специалист в "Металхим", който беше към ВПК, ми възложиха към всеки военен завод да се създаде помощно стопанство оранжерия, животновъден комплекс и т.н., за да се изхранва населението. Там вкарахме най-новите технологии, включително използването на слънчевата енергетика. Мобилизирах всички възможни контакти с хората, които са се занимавали със слънце в България, т.нар. "слънчари", в системата на Варшавския договор и на СИВ. Събрахме се доста хора и започнахме да разработваме нов тип системи за свръхконцентрация на слънчевата радиация. Разработиха се френеловите лещи оптични елементи, които концентрират минимум 2000 пъти слънчевата радиация. При специална изработка пределът е 40 000 пъти. Но идеите за нов начин на използване на слънчевата енергия са колективни. Преоткрихме дори древни тайни.
   Какви например?
   Че слънчевата енергетика в този вид чрез френелови лещи е била ползвана преди 7-8000 години. Френеловите лещи събират лъчите в точка или в линия в зависимост от конструкцията. Като техен създател е познат Огюст Френел през 1790 г. за първите морски фарове. Но тогава, във времената на Наполеон, те са били тежки по 30 тона и от стъкло. А нашите лупи са от пластмаса, леки и в зависимост от технологията могат да имат големи габарити. Но и тук има предистория. По времето на Хитлер през 1937 г. изпращат една експедиция в Хималаите и откриват древни съоръжения, които са били направени с подобни лещи. По време на Аншлуса започват да работят в Бохемия, в подземни заводи по този проблем. Но не им стига времето и руснаците ги пленяват. Всъщност много преди това целият древен свят е познавал лещите. Пирамидите, например, са соларни метеотрони. Те не са гробници, а слънчеви електроцентрали, които чрез микровълново лъчение подгряват огромен вертикален поток. Той се вдига нагоре, на голяма височина се кондензира влага и започва да вали. Има артефакти, които доказват това. При пирамидите лещите, пренасочващи слънчевите лъчи към земята, са били качени на аеростати. В Библията Господ лети точно на такава чудесия дирижабъл. Изобщо, всяко ново нещо е добре забравеното старо. Но ние успяхме да го доведем до необходимото технологично ниво, за да може лесно и евтино да се произвежда енергия. Макар до 1997 г. да работехме в условията на секретност и затъмнение.
    Бихте ли предали с няколко думи смисъла на изобретението?     Разработихме цял комплекс, който включва свръхконцентрацията на слънчевата радиация от височина; промяна на климатичните данни на даден регион и съответно получаването на най-важните продукти за хората: енергия във вид на електричество, високопотенциална топлина за най-различни цели и за отопление, и за охлаждане, и за промишлени цели, и за битови нужди; хибридизиране на съществуващите топлоелектрически и атомни централи в слънчеви. За да работят през деня на слънце, а през нощта и на авариен режим с конвенционалното си гориво. Така да променим живота на хората.
    Каква е разликата между вашата колективна идея за използване на слънчевата енергия, разработена в тайната на военнопромишления комплекс и другите известни технологии?
    Разликата е, че ние не зависим от климатичните условия. Фотоволтиците, които се използват по света, имат КПД от 5 до 12% . Има и доста скъпи с над 12 евро разходи за ват получена електроенергия. Фотоволтикът приема слънчевата радиация и я преобразува в електричество. В нашата соларна система цената заедно с фотоволтиците излиза от 5 до 7 евро на ват.
    Но защо хората от Военнопромишления комплекс не използваха вашата соларна система, за да я приложат на практика?
   Военните имат много голямо спиращо въздействие, но не от българска страна, а от страна на руснаците. Чак когато у нас системата на "Металхим" се разпадна, когато ликвидираха Института за оптически и лазерни технологии, заработихме извън секретността. Военните спираха развитието на нашите идеи. Имахме проект за слънчева централа на Белмекен. Но за него стана известно чак след като руснаците разсекретиха някои от военните си технологии. Някъде в края на 1996 г. излязоха в няколко списания снимки на техните термоплани. Оттам нататък и нашите работи можеха да тръгнат. Можехме да патентоваме тук и в чужбина част от разработките за наши различни соларни системи и да започнем да работим с цивилните.
    Какво е цивилното им приложение?
    В слънчевата енергетика за апартамент от 100 кв.м трябва да има огряна от слънцето площ около 40 кв.м, за да се получат 12 киловата мощност с нашата система. От тях 2.53 киловата са за електричество, което излиза много евтино около 2 ст. за киловатчас. Останалото е топлинна енергия да напълни бойлера и радиаторите с вряла вода, да се използва за охлаждане чрез климатик на базата на литиев бромид. Нашата соларна система е с по-специална конструкция. В нея френеловите лещи играят основна роля. Предвидили сме термоакумулиране за през нощта. Има режим и за аварийни условия буря, сняг и т.н. Нашите системи са със защитни капаци, за да не се повреди оптиката при градушка. Броят на модулите осигурява за потребностите на едно семейство около 8000 работни часа на година. Слънцето ни дава 2200-2700 работни часа в чисто наземните варианти само за пряко слънчево огряване. Засега цената на една такава система за апартамент от 100 кв.м е някъде към 8000 евро. Не е малко, но срокът за експлоатация е повече от 50 години. И със сегашния тренд за увеличаване на цените на тока и на парното вложенията могат да се върнат за 5-6 години.
    Защо никой не грабна вашата технология, особено в София при тази криза с "Топлофикация"?
    Тя се грабна от чужбина. Германците от фонд "АТС" ще я прилагат за производство на изкуствени горива от отпадъци. Литър висококачествена синтетична нафта ще струва около 20 ст., а бензинът излиза около 40 ст. През октомври такъв завод за производство на синтетични горива ще започне да се гради в Шумен. Инвестицията е от 52 млн. евро. 51% ще покрие немският фонд, нашият дял от 32 % са технологиите и инженерната част, 10% са на общината в Шумен. В напреднала фаза е същият проект за Перник, после за Мездра, Ямбол и Силистра. България има капацитет да произвежда петрол, колкото Кувейт. Защото притежава големи количества биомаса от производството на различни земеделски култури, от други растителни остатъци, от оборския тор и пр. Можем да дадем около 60 млн. тона на година биомаса. Това е нещо невероятно. Ние газим в злато, а не го забелязваме. Но много неща у нас не са разбираеми.
   A някой някога да ви е наричал фантазьор?
   О, наричали са ме Леонардо да Винчи и Циолковски, но в кавички. Казват, тоя ще прави балони и ще сваля слънцето. Но БАН и други структури, които останаха полудържавни, са като торба със змии.
    При това положение защо не емигрирахте на Запад или в Щатите, където можеха да ви оценят?
    Защо да емигрирам в Щатите? Тази страна всеки момент ще загине. Американците имат много тежък проблем, който се нарича Йелоустоун в Скалистите планини, в щата Уайоминг. Периодично този вулкан избухва и унищожава всичко. И става страшно. Вулканът се активизира на 600 000 години и вече му е дошло времето. Някъде 2010-2013 г. ги чака огромна катастрофа. Зоната на поражения ще бъде 3600 км. Пепел и прах с температура около 400 градуса, които се движат със скоростта на звука, ще покрият огромни територии. При предишното изригване Тексас е бил покрит с 18 м пепел. Това ще унищожи Америка. А България ще остане нещо като оазис.
    И тогава ли вашите идеи за слънчевата енергетика ще бъдат разбрани тук?
    Не знам. Но човек трябва някак си да се спасява. Защото след такива катастрофи следва ледников период. И ако няма как да размразим полярните зони, ще ни бъде зле. Затова слънчевите системи трябва да се разработят и то в България.
    Вие чувствате ли се неразбран гений?
    Не, просто знам, че много истини не се казват. Например, представете си как са подредени планетите в Слънчевата система: мястото на Слънцето, на Меркурий, на Земята. Тези планети са местени в дълбока древност. И Земята е поставена в най-добрите условия за развитие на човечеството.
    Ама кой ги е местил тези планети?!
    Имало е кой. Не съм привърженик на уфонафтиката. Нито съм от онези, дето ги наричат психо. Обаче вижте Луната. Тя е използвана като инструмент за местене. Има снимки на лунни зони, които показват, че на Луната е стопявано. Представете си, слагат едно огромно огледало, насочват се лъчи към повърхността, стопяват се определени зони и тя става като реактивен двигател. И по този начин се движи където си иска, насочва и намества планетите на определени орбити. Това, което наричаме богове, всъщност са много добре развита цивилизация, която си е оставила децата тук. Но по ред причини много от тези деца не са разумни.
статия от в-к "Монитор"



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: bven
Категория: Поезия
Прочетен: 14867415
Постинги: 2718
Коментари: 13249
Гласове: 39042
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. българия отвръща на удара
2. Умма: Дали да се имунизирам
3. коледна приказка
4. Кръстова гора
5. Дивна8: Без извинение, г-н премиер!
6. истинската история на българите и александър
7. трите колена на българския род
8. мудри на новото време
9. подкрепете бъдещето на децата ни!
10. Българите от Казан - да вземем пример!
11. Българите са в сърцето на велика цивилизация!
12. Кармичната мисия на рода Дуло
13. Тайната на свещения български език
14. свещена българска земя
15. истинската българска история
16. ти си чудесна!
17. 10 знака, че вече сте с пробудено съзнание
18. Българите - богосъздаденият народ
19. златото на българите
20. тайните строители на българия
21. българското първо началие на Човечеството
22. ал джазира за българската земя
23. СВЕЩЕНОТО ПОЗНАНИЕ НА КАТАРА
24. и ще се разбере кои са българите!
25. защо сме още по-бедни?
26. България е най-древната държава