Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2007 13:33 - Френски дипломат потвърди: Кадафи няма да екзекутира сестрите
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 1386 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 13.03.2007 13:36



image
Кадафи е срещу смъртното наказание на сестрите, категоричен е Ролан Дюма. Снимка: РФИ

Муамар Кадафи е срещу смъртното наказание на сестрите. Това заяви в екслузивно интервю пред РФИ известният френски юрист и бивш външен министър на Франция Ролан Дюма след неофициална обиколка в Иран и Либия от последната седмица.

Г-н Дюма, бяхте в Иран и Либия през последната седмица, с какво да си обясним този ваш интерес към полковник Кадафи? Познавате го от години, продължавате да се срещате с него, очевидно той ви интригува?

-Интересува ме човекът, освен това и политикът. Все пак Кадафи е на власт 29 години. Тоест това е човек, който управлява Либия от тридесетина години. Той е променлив, различен. Той е интригант, нарцистичен е, изобщо е всичко, каквото може да си помислите. Но не е някой, който оставя своята публика безразлична. Бях изпратен за първи път при Кадафи от Франсоа Митеран по времето когато бях министър на външните работи. Митеран ме извика и каза: “Изпращам ви там, но имайте предвид, че ще се срещнете с един йезуит. Йезуит-мюсюлманин, нека внесем това уточнение... И продължи: “Ако не се върнете до 2-3 дни, ще пратя командоси да ви освобождават”. Кадафи е всичко това, персонаж във всички цветове.

И по-конкретно, г-н Дюма, стана ли дума по-време на срещата ви с Кадафи за смъртните присъди срещу 5-те български медицински сестри и палестинския лекар?

- Той не искаше много да говори за това, но изложи пред мен някои идеи, от които си съставих мнение. Първата идея е, че е срещу смъртното наказание на сестрите. В това няма спор, мисля, че той е категоричен. Второ, той заяви, че не разбира начина, по който хората от Запада “разчитат” проблема с медицинските сестри, както и натиска, който съвсем закономерно се извършва по случая, както и по отношенията с Либия. Кадафи ми каза: “Вижте, Франция идва, енергично протестира и заявява: “Докато няма решение по случая със сестрите, няма да правим бизнес”. Американците постъпват различно. Те идват, енергично протестират, но правят бизнес.

Те правят бизнес навсякъде.

- Кадафи вижда нещата такива, каквито са. Това е неговият начин да каже, че ще се случи нещо, но да го оставим да действа,защото натискът не води до нищо. Той смята, че интелигентен, периодично възобновен натиск, може да доведе до резултати. Защото много неща са се променили в света – след бомбардировките в Либия, след разпада на СССР, иначе Кадафи отдавна щеше да е мъртъв. Американците си правят, каквото си искат. В новооткритите петролни полета в Либия единствените кандидати за концесия са отново американците.

Dnes.bg припомня, че преди няколко дни известният адвокат Джовани ди Стефано също заяви, че българските медицински сестри няма да бъдат екзекутирани.

Преди две седмици бившият защитник на Саддам Хюсеин е изпратил писмо до либийския лидер Муамар Кадафи, в което го моли, каквото и да бъде решението на Върховния либийски съд, петте медицински сестри да не бъдат убити.

Днес пък адвокат Осман Бизанти заяви, че ако българските медицински сестри в Либия бъдат осъдени по делото за клевета и получат най-тежкото наказание от 3 години затвор, ще трябва да изтърпят и тази присъда, независимо от осемте години в затвора.

-------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.



Тагове:   Кадафи,   дипломат,


Гласувай:
0



1. анонимен - Бизанти
13.03.2007 21:38
Този чевечец е загубил дипломата си. Така не се прави никъда. Черната кумулация отсъства в Африка. Забравя и наказателната давност, която е изтекла преди 3 години за това деяние. Един некадърник, малко по авторитетен от Шейтанов /дяволов/, Ялнъзов /мошеников/ и Харалампиев /лафаджиев/. Гладни тарикати - безделници.
цитирай
2. анонимен - Господ да помага
14.03.2007 16:01
Господ да помага на сестрите ни,защото явно никой друг не може да се сптави с един "човек" като Кадафи.Едни го хвалят ,други го корят и дори обиждат,но никой не се е докоснал до истинската му перверзна същност.Така той се прави на Бог:едновременно загрижен уж за всичко,а единствено го интерисува да се прави на всемогъщ и всезнаещ,за да се задържи на поста си по-дълго време.И той е като всички останали хора.Какво стана със Садаам?Нима ще е по различна съдбата на Кадафи ако американците решат да действат по сценария като в Ирак?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5431740
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031