Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2007 14:53 - Като скитница? Я, Sod Off*
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 4333 Коментари: 13 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От: Александър Иванов alex@investor.bg
Преди дни BBC публикува кратък очерк за лицето на българската култура. Масова култура.

Съвсем очаквано за пример беше посочен Азис. Неочаквано за най-известен рап дует бяха посочени Румънеца и Енчев. Те от много време са в сферата на поп фолка, та затова авторката на статията Магдалина Ран ги е сложила в категорията рап – важното е да има чалга, това е била основната й поанта. Не злонамерено, разбира се.

Странно, че статията предизвика такива бурни дискусии. Азис – какъв срам! Ужас, ужас, ви казвам.

Никакъв ужас не е това. Просто е отражение на поп културната действителност у нас. Всеки в България има досег с чалгата. Това е най-масовата музика, за съжаление или не, това се забелязва.

Чужденците си купуват чалга и казват на свои познати - "какъв микс от етно звуци"! Брей.

Жалко е, че не са забелязали Лили Иванова или Мария Илиева. То пък как ще ги забележи някой чужденец? Лили пее безумна естрада, която си има своя публика (доста странна, всъщност – само ако знаехте колко травестити и роми слушат Лили, ще паднете в дивно учудване).

Мария Илиева пък сякаш иска да прилича на R&B певица от 30-те години в Ню Йорк. Просто понякога си мисля как такива като нея не се усещат каква безумна продукция пускат и колко е абсурдно неслушаема (справка: последния албум на Мария Илиева „Идвам към теб“, направен за има няма 3 години). Просто като се сетя за хитове на Мария като „Стерео стая“ или „Нищо“, ми идва да зарева на глас, пред сегашната боза, която е извадила.

На този плачевен фон естествено, че чалгата ще е най-забелязваната поп култура. И да не се оплакват не чалга изпълнителите, че пиратството ги ограбва, при положение, че не могат да продуцират един свестен хит.

С изключение на Ъпсурт, естествено. Те не са забелязани и от BBC, въпреки че са известни колкото чалгата у нас, но това е защото, както казахме, статията е искала да акцентира върху етно музиката – тоест различната от европейската музика. Не че статията е срамна. Или пък критикуваща. На европейците им е интересно. Те не разбират реплики от сорта „как можеш да слушаш чалга?!“. За тях това е различната музика.
Може би, защото не разбират изконни текстове, като произведението на фолк дарованието Теди например:

Гбси тока, гбси, че си лягам, Гбси тока, после върти ключа и ще видиш к`во ще ти се случи. лелее яко кефиш ме, кефиш ме, кефиш ме.
(Явно Тедито е предусетила какво ще се случи след затварянето на козлодуйските блокове, а после били тъпи чалгаджийките, еее)

Но те текстовете на са болка за умиране. И аз не разбирам за какво пее френската рапърка от алжирски произход Диам, ама не ме и интересува. Пък и чалгаджийските текстове се обагородяват. От води ме в некоя кръчма, сега Ивана пее за стискане на очи, преброй до три и пожелай си нещо, тарарара дрън брън и т.н.

Един шведски художник миналата година толкова се впечатли от поп фолк старлетките по Пайнер, че дори направи изложба от техни портрети без грим.   Така или иначе чалгата вече е на европейския хоризонт. И не трябва хората да се отучват да я слушат. Що за тъпотия? Просто ако има адекватна продукция от Каризма - маризма и други поп изпълнители у нас с авторитет (все още с авторитет някакъв) или излязат нови поп, рок, рап, етно звезди (иде Мюзик Айдъл), то и те ще попаднат на европейската карта.

И тогава в BBC ще качат клип не само на българската Мерилин Менсън „Като скитница“, а и други продукции, в други стилове. Така българската музика ще бъде пълно олицетворение на културното и етническо разнообразие и разбирателство у нас, с което определено трябва да се тупаме в гърдите.

*Типично английски вариант на fuck off (не, че fuck off е на португалски), или евфемистичному: разкарай се.



Гласувай:
0



1. анонимен - като скитница
05.01.2007 15:25
Браво!!!!!Много се зарадвах на написаното.... много хубаво и точно!
цитирай
2. анонимен - ЯКО КЕФИШ МЕ !!!
05.01.2007 15:26
Хахахаххаха
Мале то това е ЧАЛГА.
Май вече Чалга = Поп музика.
А кокво и е ПОП на Мария Илиева ????
Поп музика идва от Популярна музика. Кажете ми една популярна песен от новия албум на Мария Илиева !!!
ПАЙНЕРКИТЕ са Поп музика в това няма спор.
цитирай
3. анонимен - Добре е написано, каква ли музика ...
05.01.2007 15:41
Добре е написано,каква ли музика има та да се възмущаваме от поп-фолк-а,но все пак не е много приятно да отидеш някъде и да слушаш Азис или някоя друга г.....я,която пее сърцераздирателни текстове или чака някой да и вземе "маслинката от устата и червена"
Ако поп-фолк-а не звучеше от всеки ъгъл и всяка луксозна кола може би нямаше да има толкова противници.
Но на мен ми е писнало от тази "музика"
цитирай
4. анонимен - Абе в западна европа
05.01.2007 15:59
Абе в западна европа им е писнало от SPACE GIRLS и тем подобни Бритни Спиърс.
Фолк певиците са като тях !
Но Комерсиалното незначи, че не е хубаво. То просто е СЛУШАЕМО !
цитирай
5. fugitive - Хах,
05.01.2007 16:12
Аз авторката я познавам - доста отвеяна неориентирана американка (btw, същата онази дето стигна до финала на кастинга за фрийк шоуто ББ 3 - правете си изводите). Помня, че й беше адски скучно на концерта на Gravity Co. и даже си тръгна някъде по средата.
Какво да кажа - нищо не разбира момичето от музика...
цитирай
6. анонимен - xix
05.01.2007 16:56
а сега де...кой казва кой разбира от музика и кой не.какво да им слуша една американка на gravity co-ми така де,такава музика си имат хората с тонова,това си е ясно.У нас от от една страна властва простащина...от другата снобарщита.И аз се чудя вече кое е по-дразнещо..
цитирай
7. анонимен - статията рулз
05.01.2007 23:05
Напълно съм съгласен с мнението на автора. Притеснявам се обаче че западния свят почна да приема чалгата много сериозно като типична българска музика, от което честно казано много почва да ме е срам. Да оставим настрана в повечето случаи 100% изкрадените мелодии (те поне и текстовете да биаха копирали - по смислени са от нашите). Както вече беше отбелязано, не че някой на запад, нито пък авторката, проумява плитката и просташка същност на тази музика. Лошото е, че никой в България не си прави труда да проумее. Затова трябва да призная, че публичното отрицание (макар и не директно изразено) на този лично на мен много противен тип музика в днес.бг доста ме зарадва. Дай Боже повече такива статии и мнения.
цитирай
8. vodka - Брей, този път Западът не бил прав
06.01.2007 03:17
Никак не е сбъркана статията. За какво им е на американците имитация, като си имат оригинала?
Имаме и наша интелигентна музика, пее се по обрзавовани партита, ама там богати келешчета и позьори рядко попадат. Поради това изобщо не е комерсиална и няма никога да я срещнете.
цитирай
9. vodka - Що е рап и що е чалга
06.01.2007 03:37
Мили ми александре, рапът е чалгата на негърските гета. Това са най-провокативните текстове; значителна част от тях възпяват живота на местните цветнокожи мутри - бандите и техните лидери, аплодират нестандартните секс.практики и изобщо всячески дерат по нервите на американците. Но понеже тяхната чалга струи от там, където залязва слънцето, ти и полуостровната ти полуинтелигентна среда сте се заблудили, че е едва ли не емблема на изтънчени аристократи... Тъй че не американката е неориентирана. Както се казва, lol
цитирай
10. анонимен - korektzia
06.01.2007 13:46
propusnali ste muzikata na CHUVAL CHUVAL, BLUBA LU, VIOLETOV GENERAL, HIPODIL, KONTROL, REVU, KLAS! Da izrezhdam li oshte? Neka ima raznoobrazie!
цитирай
11. анонимен - допълнение
06.01.2007 13:55
http://www.last.fm/music/Bluba+Lu
Bluba Lu - trip-hop music band located in Sofia, Bulgaria. ... separator. © Bluba Lu, All rights reserved, Created by wj steam.
цитирай
12. анонимен - брей,този път.....
06.01.2007 18:29
по какви партита се пее ????интелигентната музика???
цитирай
13. анонимен - Uto4nenie
01.02.2007 01:05
Samo iskam a spodelq 4e vaprosnata media BBC e ot Obedinenoto kralstvo,Velikobritaniq(ako iaklu4im severna Irlandia)po-izvestni sred nas s obobshtavashtoto Anglia. Nqma nishto obshto s America.Vpro4em i evropeiskiqt sajuz sashto
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5431411
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031