Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.12.2006 14:44 - Да бъдеш или да не бъдеш. Младши прокурор, какво друго.
Автор: dnes4o Категория: Новини   
Прочетен: 12771 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 08.12.2006 14:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
От: Красимира Хаджииванова krasitta@dnes.bg
image
Ще ми се падне ли лесно непрозрачно пликче с казусче или няма да ми се падне? Снимка: Корбис

Как се става младши прокурор у нас? Въобще става ли се или просто някои стават, а други не, сори, пич.

На 8 декември сутринта има насрочен конкурс за младши прокурори. Кандидатстват стотици. По-точно – към 800.

Сред тях е и наш познат, който в статията остава анонимен, по разбираеми причини. Разказва ни, че:

Изпитът е от 9, както всеки изпит. Всички чакат чинно. Напредък – никакъв.

Обявява се, че изпитът се отлага за 10. В 10 – изпитът се отлага безсрочно. По технически причини.

Какви – няма достатъчно химикалки ли?

Не, уважаеми другари и другарки. Просто има изтичане на информация.

Много тайнствено, нали? Все едно гледаш сериала "ЦРУ".

Тази сутрин колегите от вестник „Монитор“ публикуват казусите, които е трябвало да бъдат раздадени на участниците в конкурса.

Е, от по-техническа от тая причина не би могло да има.  

В четвъртък във вестника пристига бял плик, в който се съдържат 10 казуса, 3 от които ще бъдат изтеглени в Софийския университет.

В дописката си колегите пишат, че вчера в редакцията се обадил човек, представил се за Владимир Петров. Той съобщил, че именно това са въпросите за конкурса, които са "тайна".

Според Петров 10-те казуса са били раздадени предварително на определени кандидати за младши прокурори в София.

Така за тях отпадал проблемът с подготовката, тъй като в противен случай те трябва да имат база знания по всякакви възможни юридически казуси.

При свеждането на бройката въпроси до 10 обаче, този проблем отпада, тъй като със сигурност ще бъдат изтеглени 3 от тези вече известни казуси, пояснява  Петров.

И така.

Много интересна е и разликата, която се получава между случилото се днес и описаното в НАРЕДБА  № 2/28.06.2006 г. НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ ОТНОСНО РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА КОНКУРСИ ЗА СЪДИИ, ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ и по-специално „ Раздел ІІІ, Провеждане на конкурсния изпит“:

Там пише:

„(4) Съставените казуси се запечатват в отделни непрозрачни пликове и се предават в Администрацията на Висшия съдебен съвет не по-късно от три дни преди провеждане на изпита.“

Интересно коя е къртицата, изпяла толкова трудно достъпните казуси в непрозрачни пликчета?

Сега изпитът е отложен за неопределено време.

Язък за целия труд да се изнася информация за избрани бъдещи младши прокурори. Следващия път може би трябва да се организира по-добре. Или нещо по-лесно - просто да няма избрани по специален начин, а само по нормалния, извинете.

И евентуално някак да се гарантира, че и следващите казуси в непромокаеми, бронирани, неотваряеми, некъсаеми и непрозрачни пликченца няма да станат обществено достояние.

Защото в противен случай ще си рием на едно място, а ефективността на съдебната система ще е нулева.

По технически причини.



Тагове:   Какво,   младши,   прокурор,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - аман,
08.12.2006 15:19
от тарикати и от нагаждачи, и все някой си осигурява лесното и мекото. повръща ми се.
цитирай
2. анонимен - ЪПСУРТ
08.12.2006 15:30
Разбираемите причини, поради които познатия остава анонимен, са неразбираеми, щото: а - явно няма шанс да пребори системата на плащане и лобита, тъй че що да не излезе от анонимност; и б - дори и това да се случи, Темида е сляпа. А дали скандалът ще се интерпретира като технически причини, или като престъпление - зависи на чия страна си, мене ми не требе жокер. Поздрави с "Мама" на Ъпсурт: "Бат Венци, кажи ми какво е прокуратура? Нервите ми се скъсаха, а тия ги боли кура." и още "ония пишат закони, напъват се - излиза говно." Достатъчно.
цитирай
3. анонимен - хич не е абсурд
08.12.2006 16:27
а си е обичайна практика. жалко, че не излезе публикация на казуса за съдиите в административните съдилища, който се обсъжда във форума на lex.bg няколко дни предварително и на конкурса голямо количество лица си извадиха и преписаха предварително разработения въпрос.а тези, които ги "спипаха" дори не ги анулираха, че защо пък... но така си е - конкурсите дават възможност изключително безпристрастно и обективно да бъдат оценявани кандидатите и в системата да влязат само много компетентни хора. добре, че между връзкарите случайно попада и някой наистина стойностен човек!
цитирай
4. анонимен - Да бъдеш или да не бъдеш.Младши прокурор,какво друго.
08.12.2006 16:29
Аз лично присъствах на конкурса като един от кандидатите за Магистрат,но не знаех че Магистрат и "Магаре" в България означават едно и също.Но явно ни имат именно за такива щом си мислят,че някой ще повярва,че следващата пародия която ще се проведе ще бъде конкурс.Просто ще бъдат взети по-сериозни мерки за "сигорност",за да не останат нашите 42ма кандидати отново разочаровани.На мен като на един от наистина случайните кандидати не ми остава нищо друго осван да се надявам другия път поне да ни платят хонорар за статисти,с който да покриеме поне част от разходите си за явяване на такива конкурси.
цитирай
5. copycat - право на отговор:
08.12.2006 16:33
"Проверка на прокуратурата е установила, че получените в редакцията на вестника конкурсни казуси представляват един от работните варианти на казусите, от които е трябвало да бъде избран изпитният вариант. Новата дата на изпита ще бъде определена от Висшия съдебен съвет (ВСС). Борис Велчев ще предложи на ВСС промяна в реда на провеждане на конкурси за съдии, прокурори и следователи, с която да се гарантира, че подготвените за писмения изпит казуси няма да станат публични предварително. Зам.-главният прокурор при Върховна касационна прокуратура Валери Първанов е разпоредил Софийска градска прокуратура да намери длъжностното лице, което е разпространило информацията. Ръководството на прокуратурата поднася своите извинения на участниците в конкурса."

пускайте пак латерните.
цитирай
6. анонимен - по повод "правото на отговор"
08.12.2006 17:17
Всички тези неща звучат чудесно и явно вие вярвате в тях,но едва ли някой от случайните кандидати днес ще повярва.Все пак не забравяйте , че всичси 800 човека имат завършено юридическо образование и не са толкова наивни, че да вярват на хубавите ви думи.И какъв по-добър начин за пореден път да докажем,че в съдебната ни система няма корупция от това да провеждаме такива конкурси.Много здраве на Главния прокурор.....
цитирай
7. анонимен - прокурор в бг
11.12.2006 14:05
Съжалявам, но явно някой е наистина заблуден да мисли, че висшето образование и успеха са достатъчни за да те изберат.
За да те изберат за прокурор, трябва да си се доказал в полицейската или съдебната система-в които за да влезеш трябва да са проучили рода ти до девето коляно, да няма ни един твой роднина дори с най-дребно регистрирано нарушение на закона, да не си дете на разведени родители или обект на насилие, за да изкараш психотестовете, да имаш добра физическа,психичека подготовка, да си работил години всеки ден по 12 часа, за да каже всеки твой бивш шеф, че те бива.Ще проследят всяка фирма, за която си работил, дали е чиста, какво си работил,какво се получавал, дали си бил беден-и следователно поддаващ се на корупция.Всеки от бившите ти шефове ще бъде разпитан и трябва да каже само добри неща за теб и да попълни специални препоръки по точки.
Ще разнищят родителите и братя(сестри) и шофъорската ти книжка,тестове за лоялност.
И едно от най-важните неща, трябва да те препоръча,като гарант с риск да бъде уволнен,ако сгафиш, някой районен съдия, с подходящ документ, след като е проучил и кътните ти зъби.
Ок, сега просветна ли викак се влиза в системата?
А тя е огромна отговорност, 24 часа работа и мизерни пари.опасността за живота е голяма.
цитирай
8. анонимен - да бъдеш или да не бъдеш.младши прокурор разбира се
27.12.2006 22:27
ей ами то Жладо Петров е професорът по вещно право в СУ.Той е страшен пич.Издал ги е мрасните корумпирани лайна-деца на садии и прокурори.То в тая система всичко живо е корупирано,закостеняло и яко тапо.Изпити и за действащите съдиии!!!!
цитирай
9. анонимен - neznam kogo u4udva tova ne6to
08.01.2007 17:17
eznam kogo u4udva tova ne6to! Vsi4ki sa slojeni po podobed na4in v tazi sistema!
цитирай
10. анонимен - да бъдеш или да не бъдеш.младши прокурор...
08.01.2007 17:22
само да кажа на г-н Прокурор в Бг, че това,което е написал са абсолютни градски легенди. психотеста се минава без проблем, за последния конкурс са го минали само...809 души. Разнищването на миналото ти се състои в свидетелство за съдимост, вярно - посочва се, че е за кандидатстване в системата. по закон не се изисква нито един ден опит след полагане на необходимите стажове и изпити, за да станеш младши-прокурор. Смешно е да се твърдят подобни глупости просто
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dnes4o
Категория: Новини
Прочетен: 5453383
Постинги: 174
Коментари: 6128
Гласове: 940
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930